Besplatan priručnik

za računovodstveno priznavanje i vrednovanje investicionog zlata i poreski tretman

Veliki broj pravnih lica u Republici Srbiji uviđa brojne prednosti ulaganja viškova likvidnih sredstava u investiciono zlato.

Kao imovinska klasa specifičnih karakteristika, zlato je u toku turbulentne 2022. godine uradilo tačno ono što je i trebalo: sa značajno povišenim makroekonomskim geopolitičkim rizicima, zlato je očuvalo i povećalo kupovnu moć i suvereno se pozicioniralo kao imovinska klasa sa relativnom najboljim učinkom u 2022. godini.

Gold (GLD): +0.3%
Vanguard Total Bond Market Fund (BND): -14%
Vanguard Emerging Markets (VWO): -20%
S&P 500 (SPY): -20%
Russell 2000 (IWM): -22%
Nasdaq (QQQ): -33%
Bitcoin (BITO): -64%

Među najčešće citiranim prednostima ulaganja u investiciono zlato, ističu se sledeće:

Ulaganje viškova likvidnih sredstava u investiciono zlato smanjuje se izloženost prema bankama (ili drugim trećim licima): izlazi se iz tipično dinarske likvidnosti i ulazi se u investiciono zlato u njegovog fizičkoj formi (pločice ili poluge).

Ulaganjem viškova likvidnih sredstava u investiciono zlato otklanja se valutni rizik kroz pretvaranje dinarske ili likvidnosti u drugoj valuti u berzansku robu kojom se lako trguje u bilo kojoj valuti.

U vezi sa prethodnim, ulaganje u investiciono zlato u fizičkoj formi je zakonit način da se izadje iz dinarske likvidnosti, a da nije u pitanju spoljnotrgovinski posao ili neki rizičniji posao na primer sa hartijama od vrednosti.

Ulaganjem viškova likvidnih sredstava u investiciono zlato stvara se prvoklasno sredstvo obezbeđenja za eventualne povoljne kreditne aranžmane sa bankama: na primer za dugoročni investicioni kredit u dinarima po fiksnim kamatnim stopama.

Ulaganjem viškova likvidnih sredstava u investiciono zlato postiže se sveukupna diversifikacija imovine pravnog lica dodavanjem relativno sigurne imovinske klase, i to u momentu kada se očekuju materijalni fiskalni, monetarni, makroekonomski i geopolitički šokovi.

PREUZMITE BESPLATAN PRIRUČNIK

Usled nepostojanja konkretne i specifične računovodstvene regulative koja bi dala smernice za računovodstveno priznavanje i vrednovanje investicionog zlata, društvo Zlatni Standard je kao trgovac investicionim zlatom, pripremio brošuru, kako bi svojim postojećim klijentima i potencijalnim kupcima olakšao nedoumice u vezi sa evidentiranjem kupovine investicionog zlata i njegovim naknadnim vrednovanjem, kao i pojasnio primenu poreskih propisa u vezi sa istim.

Smernice u vezi sa računovodstvenim aspektom investicionog zlata su bazirane na diskusijama Međunarodnog odbora za MSFI i relevantnim Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, odnosno Međunarodnim računovodstvenim standardima, dok je poreski aspekt dat na bazi merodavnih propisa Republike Srbije.

kontaktirajte nas odmah

Zlatni Standard d.o.o. Beograd je spreman da odgovori na sve vaše zahteve u najkraćem mogućem roku.

Pišite nam