Analiza trendova ulaganja u zlato u Srbiji – uključujući pitanja NBS i medija

cena-zlata-nbs
Sadržaj

Uvod u investiranje u zlato i njegov značaj u srpskoj ekonomiji

Investiranje u zlato ima zaista dugu istoriju. Ljudi su oduvek birali ovaj oblik investiranja, jer je sigurno i isplativo dugoročno ulaganje. Koliko je zlato vredno, to svi znamo. Ali, možda ne znaju svi koliko je zlato sigurno. Smatra se, da je zlato sigurna luka u burnim vremenima i da odoleva vetrovima ekonomskih i političkih kriza u svetu. Zlato predstvalja značajan faktor u svetskoj ekonomiji. U Srbiji, zlato je takođe značajan faktor investicione strategije i monetarne politike. S obzirom na volatilnost finansijskih tržišta, investitori u Srbiji preoporučuju uključivanje zlata u svoj portfolio kao stabilnog i bezbednog sredstva.

Značaj zlata u srpskoj ekonomiji

Zlato ima značajnu ulogu u srpskoj ekonomiji, pre svega kroz rezerve Narodne banke Srbije (NBS). Zajedno sa drugim valutama i rezervama, zlato predstavlja osnovu spoljnog obrta Srbije. Narodna banka Srbije čuva značajne količine zlata u rezervama kao oblik sigurnosti i garancije stabilnosti nacionalne valute. Danas, u trezorima NBS, nalazi se rekordnih 40 tona zlata.

Uloga Narodne banke Srbije u regulaciji zlata

Politika Narodne banke Srbije u vezi sa monetarnim i investicionim zlatom

Najveći deo zlata u Srbiji čuva se u rezervama Narodne banke Srbije. Ova zlatna rezerva ima veliki značaj za monetarnu stabilnost i sigurnost nacionalne valute, dinara. NBS posebno naglašava značaj monetarnog zlata u svojim rezervama

Monetarno zlato predstavlja zlato koje je prvenstveno namenjeno za korišćenje u monetarnim transakcijama i obrtu. Ono se smatra stabilnim sredstvom za zadržavanje vrednosti i sprečavanje inflacije. NBS nastavlja da trguje monetarnim zlatom, kao sredstvom za održavanje finansijske stabilnosti. Investiciono (nemonetarno) zlato nije predmet procesa upravljanja deviznim rezervama Narodne banke Srbije.

Perspektive i predviđanja za cenu zlata

Analiza trendova cena zlata i uticaja globalnih ekonomskih faktora

Da bismo bolje razumeli trendove cena zlata u Srbiji, neophodno je da dobro proučimo uticaj globalnih ekonomskih faktora. Cena zlata direktno je povezana sa ekonomskim nesigurnostima u svetu i sa investicionom potražnjom. Poslednjih godina, potražnja za zlatom je porasla, što je znatno uticalo da i cene zlata rastu. To su, uglavnom uzročno posledične relacije. Ali, evo još nekih faktora koji utiču na cenu zlata:

Inflacija i kamatne stope: Kada inflacija u svetu raste, kamatne stope postaju niže. Kada su niske ili u padu, zlato deluje privlačnije, što dovodi do veće potražnje i do rasta cene zlata. S obzirom da zlato ne donosi nikakve prihode od kamata, neki drugi oblici investicija mogli bi više da vrede kada kamatne stope porastu. Zbog takvih nepovoljnih uslova, investitori se masovno okreću zlatu. Naravno, zlato uvek ima stabilnu vrednost, samim tim investitori mogu biti spokojni.

Geopolitičke napetosti: Živimo u svetu nestabilnosti. Zadnjih godina, geopolitička napetost aktivnija je nego ikad. Počevši od sukoba između Rusije i Ukrajine, stalno se pojavljuju nova žarišta, na sve strane se zvecka oružjem. Sve to dovodi do određenog straha i dovodi do potrebe da se čovek, na neki način zaštiti. Zato je potražnja za zlatom znatno povećana, jer je zlato apsolutno sigurna aktiva.

Proizvodnja i potrošnja: Zlato je takođe podložno izmenama u proizvodnji i potrošnji. Velika potrošnja u juvelrskom i industrijskom sektoru može uticati na cenu. Najveći kupac, tj. potrošač zlata je industrija nakita i čini polovinu ukupne potražnje.

Prognoze za budućnost

Stručnjaci prognoziraju da će zlato i dalje ostavljati značajan trag na svetskim tržištima. S obzirom na nesigurnost u svetskoj ekonomiji, dugotrajne efekte pandemije, ratne sukobe na nekoliko frontova, trgovinske ratove između velikih sila, neki eksperti predviđaju da će cena zlata nastaviti da raste u narednim godinama.

Večernje novosti – Rast deviznih i zlatnih rezervi u Srbiji

Postignut maksimum deviznih rezervi u 2023. godini

Čuli smo nedavno da su devizne rezerve dostigle maksimum. Iz čega se sastoje naše devizne rezerve – devize, zlato, obaveze?

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije u decembru 2023. godine, povećane su za 746 miliona evra i na samom kraju godine iznosile su 24,9 milijardi evra. To je najveći iznos od 2000. godine, otkada se podaci prate na ovakav način. Devizne rezerve Narodna banke Srbije su: devize na računima u inostranstvu, obveznice najrazvijenijih zemalja, specijalna prava vučenja i rezervna pozicija kod Međunarodnog monetarnog fonda, zlato i efektivni strani novac.

Struktura i upravljanje deviznim rezervama

Da li se taj odnos menja? Gde se čuvaju devize?

Devizne rezerve su sklone promenama tokom vremena, u skladu sa prilivima i odlivima sredstava u deviznim rezervama, kao što zavise i od tržišnih promena. Cilj deviznih rezervi jeste da obezbede likvidnost zemlje u plaćanjima prema inostranstvu. Devizne rezerve mogu se čuvati u zemlji i inostranstvu, sa uvažavanjem sigurnosti, likvidnosti i profitabilnosti, kao principima upravljanja rezervama.

Čuvanje i investiranje u zlato

Gde se čuva zlato? Da li je sve u Srbiji?

Narodna banka Srbije zlato čuva u svojim trezorima. Od jula 2021. godine, u trezore Narodne banke Srbije uneta je i poslednja tona zlata koja se nalazila u inostranstvu.

Značaj zlatnih rezervi za ekonomsku stabilnost

Da li čuvanje zlata zahteva neke posebne procedure?

Način na koji se čuva zlato, utvrđen je unutrašnjim opštim aktima Narodne banke Srbije, čija primena osigurava bezbedno čuvanje i rukovanje vrednostima, a sve u skladu sa specifičnostima pojedinih vrednosti.

Euronews – Pitanja u vezi sa zlatom

Zašto je Narodna banka Srbije povukla zlatne rezerve iz inostranstva?

Narodna banka Srbije, povukla je zlatne rezerve iz inostranstva da bi povećala sigurnost i dostupnost zlata, zbog globalne nesigurnosti i neizvesnosti. Ovaj trend povlačenja zlatnih rezervi iz trezora Sistema federalnih rezervi, prisutan je već nekoliko godina. Pored sigurnosti i raspoloživosti zlatnih rezervi, pojedine zemlje su povukle svoje rezerve i zbog smanjenja troškova skladištenja, koji postoje u inostranstvu.

Koliko iznose rezerve zlata Narodne banke Srbije?

Na samom kraju godine, u decembru 2023. godine, rezerve zlata Narodne banke Srbije iznosile su 24,9 milijardi evra.

Kako se porede zlatne rezerve Srbije sa zemljama regiona?

Srbija se nalazi na 57. mestu u svetu po količini zlata ( 40 tona) u svojim deviznim rezervama, prema podacima Svetskog saveta za zlato (World Gold Council – WGC). Za Srbijom sledi Severna Makedonija sa 6,8 tona, Slovenija sa 3,7 tona, Albanija sa 3 tone, BiH sa 2,7 tona, pa Hrvatska sa 2,7 tona zlata.

Da li je zlato odraz ekonomske snage?

Zlato kao klasa aktive u deviznim rezervama ima istorijsku ulogu. Zlato je sigurna aktiva i garancija poverenja u centralnu banku, posebno u periodima krize i inflacije.

Svet bankarstva i investicija – Pitanja u vezi s kretanjem cena zlata

Pitanja o kretanju cena zlata u budućnosti

Kako očekujete da će se kretati cena zlata u narednom periodu, u svetlu aktuelnih globalnih dešavanja? Koliko dugo bi mogao da traje trend velike potražnje za investicionim zlatom u Srbiji?

Neizvesnosti vezane za dešavanja u Ukrajini, Izraelu i Palestini, dok su aktuelna i neka nova žarišta, pa i porast inflacionih očekivanja, značajno će uticati na potražnju za zlatom. Ove nestabilnosti mogu dovesti do povećanja cene zlata. Zlato je ipak berzanska roba čija cena može znatno varirati zbog tržišnih kretanja. Sve što se dešava u svetu, direktno i indirektno utiče i na našu zemlju, tako da će se trend velike potražnje za zlatom verovatno nastaviti i u budućnosti.

Uloga Narodne banke Srbije u trgovanju zlatom

Narodna banka Srbije upravlja deviznim rezervama, u kojima prevashodno trguje monetarnim zlatom. Investiciono zlato nije uključeno u ovaj proces.

Pitanje o deviznim rezervama i zlatu

Da li će Narodna banka Srbije nastaviti da povećava udeo zlata u deviznim rezervama?

Narodna banka Srbije nabavlja zlato i na domaćem i na međunarodnom tržištu i ima svoju dinamiku. NBS kontinuirano prati sva dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu pa će, kao i do sad, analizirati i donositi investicione odluke. Zlato kao aktiva u deviznim rezervama tradicionalno služi kao sigurno utočište i zaštita od inflacije. Narodna banka Srbije konstantno prati tržište i donosi investicione odluke u skladu sa tekućim trendovima. Trendovi su takvi, da će NBS verovatno nastaviti da povećava deo zlata u deviznim rezervama.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, kako i gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!