Gram zlata cena u Srbiji za 2024. – koliko košta gram zlata?

gram-zlata-cena
Sadržaj

Gram zlata praćenje cene – koliko iznosi cena zlata po gramu, kilogramu i unci?

Cenu zlata po gramu, kilogramu ili unci, možete pratiti na našem grafikonu kretanja cena zlata koji pruža uvid u aktuelnu cenu zlata uživo, kao i istorijsko kretanje cene zlata za označeni interval.

Zlato definitivno  zauzima centralno mesto, kada pričamo o investicijama u plemenite metale. Međutim, cena zlata je uvek otvoreno pitanje za potencijalne investitore i one koji tek razmišljaju da ulažu. Ključna informacija je cena zlata po gramu. Naravno da je veoma važno biti dobro informisan o trenutnoj ceni zlata, jer ta cena može varirati. Informacije se u svako doba mogu pronaći i pratiti na raznim finansijskim portalima ili preko aplikacija koje prate tržište metala.

Koliko košta gram zlata u Srbiji u 2024.?

Gram zlata, i njegova cena prati se po unci i jedna unca iznosi zaokruženo 31,1 gram. To treba znati kada se preračunavaju i kalkulišu cene, pa gram zlata, cenu možete dobiti i sami, kada cenu po unci podelite sa 31,1. Ovo je gram zlata, cena na berzi, dok je u prodaji uglavnom malo veća i zavisi od niza faktora.

Kako se određuje cena zlata?

Cena zlata određuje se na svetskim tržištima na osnovu ponude i potražnje, slično drugim robama. Međutim, zbog njegove posebne uloge kao sigurnog utočišta za investitore u vremenima ekonomske neizvesnosti, cena zlata može biti posebno osetljiva na promene u ekonomskim pokazateljima, političkim događajima i promenama u monetarnoj politici centralnih banaka.

Pored tržišne ponude i potražnje, na cenu zlata utiču i rudarski troškovi, vrednost američkog dolara, kamatne stope, inflacija i zalihe zlata kod centralnih banaka. Trgovina zlatom se najčešće obavlja na robnim berzama, kao što su London Bullion Market i New York Mercantile Exchange, gde se cena određuje dva puta dnevno u Londonu, dok se na američkim tržištima cena neprestano ažurira tokom trgovačkog dana.

Fluktuacija (oscilacija) trenutne cene zlata po gramu

Fluktuacije se prate na dnevnom nivou i izražavaju se u lokalnoj valuti po gramu, unci (troy unci) ili kilogramu. Ključna stvar za investitore je upravo da dobro razumeju ovo variranje cene.

Činioci koji utiču na cenu grama zlata u Srbiji i svetu

 1. Ponuda i potražnja: Ključnu ulogu igra količina zlata dostupna na tržištu i trenutna potražnja za tim zlatom. Ako je ponuda manja od potražnje, cena raste.
 2. Geopolitički događaji: Političke nestabilnosti, ekonomske krize, geopolitičke turbulencije, mogu izazvati naglo povećanje cena. Investitori pažljivo prate sve faktore koji utiču na cenu zlata da bi prepoznali najbolji trenutak za kupovinu ili prodaju investicionog zlata.
 3. Ekonomski faktori: Zlato može povećati svoju vrednosti tokom perioda ekonomske nestabilnosti ili perioda niskih kamatnih stopa.U vreme inflacije, kako ona raste, kupovna moć valuta se smanjuje. Potražnja za zlatom povećava se tokom perioda inflacije. Zlato se obično procenjuje u dolarima, pa promene u vrednosti glavnih valuta  mogu uticati na cenu zlata za međunarodne kupce.
 4. Centralne banke: Centralne banke igraju važnu ulogu na tržištu zlata i značajno utiču na ukupnu dinamiku potražnje i ponude. Kada centralne banke povećevaju svoje zlato, stvara se signal poverenja u globalnu ekonomiju, a to može podstaći raspoloženje tržišta. Takođe, prodaja zlata centralne banke može uticati da cene budu potencijalno niže.

 Kako pratiti trenutnu cenu zlata po gramu

 • Finansijske portale: Danas postoji mnogo finansijskih portala koji pružaju trenutne informacije o cenama zlata u realnom vremenu.
 • Aplikacije za praćenje tržišta: Veliki broj aplikacija prati tržište zlata i na platformama možete kupiti zlato. Ono što je dobro je lakoća korišćenja i postojanje različitih opcija.
 • Berza zlata: Berza je finansijsko tržište koje postoji više od 400 godina. Na berzama se zlato često trguje kao komercijalna roba. Cene zlata se takođe mogu pratiti na berzama, gde se zlato često trguje kao komercijalna roba.

Kretanje cene grama zlata istorijski gledano

20. vek:

 • 1900-1933: Cena se, u ovom periodu, uglavnom kretala oko 20-25 dolara po unci u Sjedinjenim Američkim Državama. To je iznosilo oko 0.64-0.80 dolara po gramu.
 • 1933: Tokom Velike depresije 1933. godine, vlada SAD-a je donela zakon koji je ograničavao posedovanje zlata. Takođe, naložila je konfiskaciju privatnog zlata. Cena je fiksirana na 35 dolara po unci.

Posleratni period:

 • 1944: Posle Drugog svetskog rata, Bretton-Woods sporazum je formirao fiksni devizni kurs prema zlatu. Cena zlata ostala je fiksirana na 35 dolara po unci.

1970. i nakon:

 • 1971: Cene zlata na slobodnom tržištu naglo su porasle, jer je predsednik Richard Nixon povukao Sjedinjene Američke Države iz sistema Bretton-Woods. Cena zlata počela je da raste i dostigla je oko 40-50 dolara po unci, odnosno oko 1.29-1.61 dolara po gramu.

1970-2000:

 • U ovih 30 godina, cena je imala oscilacije, ali je uglavnom rasla. U 1980. godini, dolazi do rekordnih 850 dolara po unci, ili oko 27.33 dolara po gramu.

Početak 21. veka:

 • 2000-2011: Cena je nastavila da raste i dostiže preko 1.900 dolara po unci (preko 61 dolara po gramu) u 2011. godini.

Posle 2011: U periodu posle 2011. godine cena počinje da varira i često se kretala između 1.000 i 1.400 dolara po unci ( između 32 i 45 dolara po gramu).

Stanje za 2023. godinu pokazuju da su cene zlata na međunarodnom tržištu bile u rasponu od $1.670-$2.000 za uncu. U 2024.godini cena zlata za uncu bi trebala da ide i do $2.300.

Gram zlata cena u 2024. godini – prognoza i najčešća pitanja

Kada rešite da investirate u zlato, važno je dobro isplanirati i razmotriti prognoze za buduću vrednost. Kako bi dali što bolju procenu za cenu grama zlata, pratite stručnjake koji prate globalne ekonomske trendove i događaje. Prognoze se mogu menjati,a investicija u zlato je dugoročna strategija.

Kako se trenutno prati cena po gramu zlata?

Trenutno, cena po gramu zlata, može se pratiti korišćenjem različitih izvora informacija. Već smo rekli da postoje mnogi finansijski portali i specijalizovane aplikacije za praćenje cena metala. Takođe, možete se konsultovati sa lokalnim trgovcima zlatom.

Da li se cena po gramu zlata, razlikuje od grada do grada u Srbiji?

Naravno, ali to su minimalna variranja cena. Od grada do grada mogu postojati manje razlike zbog lokalnih poreza ili razlika u ponudi i potražnji u određenim regionima.

Kako se cena zlata meri – po gramu, unci ili kilogramu?

Cena se uglavnom meri po gramu, unci (troy unci) ili kilogramu. Kod nas, u Srbiji, gram je najčešća merna jedinica za praćenje cena. U nekim drugim zemljama cena se izražava po unci.

Da li je investiranje u zlato sigurna opcija?

Naravno, investiranje u zlato je najsigurnija opcija, ali nosi određene rizike, baš kao i svaka druga investicija. Prvi i najvažniji korak je konsultacija sa finansijskim savetnicima. Samo tako ćete razumeli sve aspekte investiranja u zlato i jedino tako ćete napraviti strategiju koja odgovara vašim ciljevima.

Da li postoji razlika između cena zlata u fizičkom i papirnom obliku?

Postoji određena razlika između cena zlata u fizičkom i papirnom obliku. Cena fizičkog zlata, poput zlatnih poluga ili nakita, uključuje dodatne troškove. Dodatni troškovi su izrada ili čuvanje. Cena papirnog zlata, kao što su ETF-ovi (Exchange-Traded Funds) koji prate cenu zlata, uglavnom je bliža tržišnoj ceni metala.

Koje su prednosti investiranja u zlato?

Prednosti investiranja u zlato su zaista mnogobrojne. Investiranje u zlato pruža  diversifikaciju portfolija, zaštitu od inflacije i sigurnost u vremenima ekonomskih nestabilnosti. Investiranje u zlato se smatra likvidnom investicijom koja se može lako konvertovati u novac. Zlato nikad ne gubi svoju vrednost i to je možda i najveća prednost investiranja u zlato.

Kako se cena zlata promenila tokom vremena?

Cena se tokom vremena menjala, pogotovo u periodima ekonomske krize i nestabilnosti. Tada je cena po gramu zlata uglavnom rasla. Cena može varirati i u zavisnosti od dugoročnih ekonomskih trendova. Zlato je sve ove godine sačuvalo svoju vrednost i to je njegova specifičnost, u odnosu na ono šta se za istu količinu zlata moglo kupiti pre 40 godina i sada. Za to vreme skoro sve valute su višestruko izgubile na svojoj vrednosti.

Postoji li porez na kapitalnu dobit od prodaje zlata?

U Srbiji, postoji porez na kapitalnu dobit od prodaje zlata. Poreske stope i pravila mogu da variraju. Zato je važno konsultovati se sa poreskim savetnicima, da bi bolje razumeli  obaveze i poreze koji se odnose na investicije u zlato.

Kako se vrednuje kvalitet zlatnog nakita?

Kvalitet zlatnog nakita vrednuje se na osnovu procene čistoće zlata, oznake karata i kvaliteta izrade. Veći karati pokazuju veći sadržaj čistog zlata u nakitu, a to znači i veću cenu. Više o 585 zlato – cena za gram, pročitajte klikom na link.

Kako vam možemo pomoći?

Razumevanje kako pravilno proračunati cenu zlata po gramu ključno je za postizanje fer i povoljne prodaje. Pratite trenutne cene, utvrdite čistoću vašeg zlata i koristite online kalkulatore kako biste bili dobro informisani prilikom pregovora sa otkupljivačima. Pametno upravljanje ovim aspektima vam pomaže da ostvarite najbolje moguće rezultate prilikom prodaje vašeg zlata.

Ako imate dodatnih  pitanja o investiranju u investiciono zlato ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, kako i gde se može kupiti investiciono zlato u Srbiji?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata.

Svoje zlatne poluge i dukate možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!