NBS i Mediji – zašto je investiranje u zlato ključ za sigurnu budućnost

investiciono-zlato-nbs
Sadržaj

U svetlu nestabilnih finansijskih tržišta, mnogi se okreću zlatu kao najsigurnijem utočištu za svoj kapital. U pitanju je stabilna dugoročna investicija, koja čuva vašu ušteđevinu od svih ekonomskih nestabilnosti I inflacija.

Investiciono zlato je zlato visoke čistoće koje se kupuje sa namerom investiranja. To je ono što, uglavnom svi znamo. Međutim, ne znamo baš svi da nije svako zlato i investiciono zlato. Da bi se jedan proizvod nazvao investicionim zlatom, mora ispuniti određene standarde i parametre. Dva su oblika investicionog zlata – zlatne poluge ili zlatne pločice i zlatne dukate.

Analiza narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije (NBS), predstavlja centralnu banku Srbije i od ključnog je značaja za ekonomiju zemlje. Nedavno je NBS izdala sveobuhvatnu analizu tržišta investicionog zlata u Srbiji. Ova analiza, bavi se različitim aspektima tržišta investicionog zlata i pruža veoma važne informacije investitorima i ekonomskim analitičarima.

Glavni zaključci analize Narodne banke Srbije

Narodna banka srbije, u svojoj analizi, istakla je nekoliko ključnih zaključaka:

  • Investiciono zlato u Srbiji je stabilan i rastući trend, što je vrlo važno za investitore koji žele sigurno ulaganje.
  • Zlato predstavlja značajan udeo deviznih rezervi, što znači da je zlato sigurna luka u portfoliju banke.
  • Interesovanje za investiciono zlato je povećano zbog globalne ekonomske neizvesnosti i investitori prepoznaju vrednost zlata u turbulentnim vremenima.
  • Ističe se važnost transparentnosti tržišta investicionog zlata, jer se tako obezbeđuje integritet tržišta i štite se interesi investitora.
  • Medijiski izveštaji i komentari ekonomskih stručnjaka, dodatno oblikuju mišljenje i razumevanje investitora, o investicionom zlatu.
  • Istraživanje globalnih faktora koji utiču na cenu zlata. Geopolitičke tenzije i fluktuacije na tržištu valuta, često imaju direktan uticaj na cenu zlata.

Mediji o investicionom zlatu

Mediji u Srbiji često se bave temom investicionog zlata. U medijima možemo čuti ili pročitati analize o prednostima i rizicima investiranja u zlato. Mnogi tekstovi pružaju dublji uvid u to kako zlato funkcioniše, kako se ponaša na tržištu i kako utiče na portfolija investitora. Ekonomski stručnjaci i analitičari često iznose svoja mišljenja i komentarišu. Mediji takođe, istražuju globalne faktore koji utiču na cenu zlata. Istražuju i istorijske podatke i trendove u vezi cene zlata, što pomaže investitorima da bolje razumeju kako se zlato ponašalo u teškim vremenima prošlosti. Mediji organizuju intervjue sa ekonomskim stručnjacima i često iznose primere uspešnih investitora koji su ostvarili dobit investiranjem u zlato. Sve u svemu, mediji u Srbiji dosta pomažu investitorima, što korisnim savetima, što aktuelnim informacijama i doprinose širenju svesti o zlatu, kao vrednoj investiciji.

Kako investirati u zlato?

Razmotrili smo analizu Narodne banke Srbije, razmotrili smo i medijsko pokrivanje investicionog zlata. Ostaje pitanje – kako investirati u zlato?

Kupovina fizičkog zlata

Kupovina fizičkog zlata je stara, tradicionalna opcija ulaganja u zlato. Kupovina fizičkog zlata je direktan način investiranja kojim, investitori u Srbiji žele da diversifikuju svoje portfolije i zaštite svoj kapital. Kupovinom fizičkog zlata, kupujete zlatne pločice, zlatne poluge, zlatne dukate ili druge oblike fizičkog zlata.

Prednosti i rizici kupovine fizičkog zlata

Prednosti su, svakako brojnije. Zlato je plemeniti metal sa dugom istorijom vrednosti. Osnovna i najvažnija stvar je da, fizičko zlato pruža sigurnost i stabilnost. Fizičko zlato je široko dostupno na tržištu, a investitori mogu da biraju između različitih brendova i proizvođača. Fizičko zlato je likvidno i brzo ga možete prodati na tržištu. Osim toga, fizičko zlato je nezavisno od bankarskog sistema i valutnih fluktuacija. Ipak, postoji određeni rizik povezan sa kupovinom fizičkog zlata. Jedan od izazova je sigurnost i čuvanje fizičkog zlata. Čuvanje zlata na sigurnom mestu, od suštinskog je značaja kako bi se izbegle nepredviđene situacije. Pri kupovini fizičkog zlata, investitori moraju uzeti u obzir troškove i premije povezane sa kupovinom, jer npr. zlatni dukati često imaju više premije u odnosu na trenutnu cenu zlata.

Zlatni investicioni fondovi

Zlatni investicioni fondovi su alternativa fizičkom zlatu, posebno za one investitore koji ne žele fizičko posedovanje zlata. Ovi fondovi pružaju mogućnost ulaganja u zlato putem finansijskih instrumenata kao što su ETF-ovi (Exchange-Traded Funds) ili akcijama kompanija, koje se bave vađenjem i trgovinom zlata. Investitori kupuju učešća u fondu, koji zatim ulaže u zlato.

Prednosti i rizici Zlatnih investicionih fondova

Zlatni investicioni fondovi nude razne prednosti. Prvo, omogućavaju diversifikaciju portfolija bez potrebe za fizičkim čuvanjem zlata. Takođe su likvidniji od fizičkog zlata, što znači da investitori mogu brže prodati svoje investicije. Zlatni investicioni fondovi koriste profesionalne usluge za čuvanje svojih zlatnih resursa, pa investitori ne treba da brinu o sigurnosti svog fizičkog zlata. Informacije o zlatnim investicionim fondovima su javno dostupne, a ovi fondovi imaju i tim stručnih menadžera, koji donose odluke o investicijama. Ipak, kao i svaka investicija, i zlatni investicioni fondovi nose određene rizike. Ovi fondovi su podložni rizicima tržišta i fluktuacijama cena zlata. Postoje rizici i od troškova upravljanja fondom. Investitori moraju biti pažljivi i oprezni, da bi se uklopili u celokupnu strategiju investiranja.

Večernje Novosti – pitanja u vezi sa zlatom

Sa koliko zlata Srbija trenutno raspolaže?

Krajem decembra 2023. godine, Srbija je raspolagala sa skoro 40 tona zlata. Njihova vrednost iznosi 2,4 milijarde evra. Narodna banka Srbije, svoje rezerve je u proteklih 11 godina, utrostručila.

Gde se nalazi zlato, da li je sve u Srbiji ili ga ima i u inostranstvu i gde?

Sve rezerve zlata čuvaju se u Srbiji. Narodna banka Srbije, vratila je zlato koje je čuvano u inostranstvu. Zašto? Zato, da bi se povećala raspoloživost I sigurnost zlatnih rezervi u ovim kriznim i neizvesnim vremenima. U Srbiju je, u prethodnim godinama vraćeno ukupno 13 tona zlata, od čega je 12 tona iz Berna, dok je jedna tona zlata prebačena iz Londona.

Koliko je zlata Srbija kupila od početka godine?

Samo u 2023. godini, Srbija je kupila 100 poluga zlata iskopanog u Srbiji, teškog 1.250 kilograma, i to od kineske kompanije Ziđin.

Kako zlato utiče na devizne rezerve i ekonomiju Srbije?

Prisustvo zlata u deviznim rezervama Srbije doprinosi diversifikaciji portfolija, što može pomoći u smanjenju rizika povezanog sa fluktuacijama deviznih kurseva. Većina deviznih rezervi obično se drži u stranim valutama, ali zlato predstavlja drugačiji tip imovine. U periodima visoke inflacije i ekonomske nestabilnosti, cena zlata raste i pomaže u očuvanju vrednosti deviznih rezervi. Posedovanje zlatnih rezervi, Srbiji pruža dodatnu sigurnost u slučaju međunarodnih tenzija ili neočekivanih uticaja na ekonomiju. Zlatne rezerve jačaju poverenje u centralnu banku Srbije.

Kako trenutna kriza i ratovi utiču na cenu investicionog zlata?

Globalna neizvesnost izazvana inflacijom i ratovima na više mesta, ima značajan uticaj na potražnju za zlatom. Cena investicionog zlata, menja se u skladu sa svim svetskim događajima. Investitori pažljivo prate sve promene i na osnovu njih vode svoju ekonomiju. Takođe, i Narodna banka Srbije kontinuirano prati sva kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i tržištu zlata.

Radio Slobodna Evropa – pitanja u vezi sa zlatom

Koji su razlozi za povećanje zlatnih rezervi i sa koliko raspolaže Republika Srbija?

Centralne banke širom sveta ulažu u zlato kako bi očuvale vrednost svojih rezervi i zaštitile se od inflacije, pa ni Srbija ne zaostaje za njima. Zlato je najfiniji oblik zaštite od inflacije na duži rok. Republika Srbija trenutno raspolaže sa 40 tona zlata. Ratovi koji se vode u Ukrajini i Palestini, kao i nova žarišta koja se otvaraju, znatno utiču na povećanu kupovinu zlata u Srbiji. Kako nestabilnosti rastu, tako se stvara veća potreba za sigurnošću u svakoj, pa i u našoj zemlji. Šta najbolje pruža sigurnost? Zlato, naravno.

Uticaj rata u Ukrajini i Palestini na kupovinu zlata u Srbiji

Koliko rat u Ukrajini i Palestini utiče na kupovinu zlata u Srbiji? Pitanje je veoma aktuelno, a odgovor vrlo kompleksan. Svi sukobi i geopolitičke tenzije imaju određeni uticaj na kupovinu zlata u Srbiji, ali taj uticaj nije direktan i jednostavan. Zbog globalne neizvesnosti cena zlata raste. Narodna banka Srbije tada može doneti odluke o kupovini ili prodaji zlata, shodno potrebama za većim sigurnosnim merama može i povećati kupovinu zlata. Takođe, može doneti odluke o diversifikaciji svojih deviznih rezervi u zlatu, kao odgovor na svetske promene. Geopolitički sukobi utiču na međunarodnu trgovinu i razmenu dobara, tako da to utiče i na spoljnu trgovinu naše zemlje i na priliv deviza, što opet utiče na odluke o deviznim rezervama.

Kako se određuje cena investicionog zlata u Srbiji?

Cena zlata u Srbiji, određuje se na osnovu tržišnih principa ponude i potražnje. Taj princip, primenjuje se širom sveta. Najveći uticaj na cenu ima cena investicionog zlata na međunarodnom tržištu, odnosno berzama kao što su London Bullion Market (LBMA) i Chicago Mercantile Exchange (CME). Na cenu investicionog zlata u Srbiji utiču i promene u deviznim kursevima, kao što su odnos dinara prema dolaru ili evru. Ako vrednost dinara opada u odnosu na dolar ili evro, cena zlata u domaćoj valuti može porasti. Ono što bi još uticalo na cenu investicionog zlata jesu troškovi proizvodnje, rudarenja i prerade, ali i porezi koje Vlada Srbije može primenjivati na trgovinu investicionim zlatom.

Kurir – pitanja u vezi sa zlatom

Koliko zlata trenutno ima Republika Srbija?

Pitanje koje se vrlo često postavlja, koliko zlata poseduje naša zemlja? Prema podacima Narodne banke Srbije, zemlja raspolaže sa impresivnih 40 tona zlata. Ovo zlato čini značajan deo ukupnih deviznih rezervi NBS i ima vrednost od čak 2,4 milijarde evra.

Gde se trenutno nalazi to zlato?

Narodna banka Srbije čuva svoje zlato u trezoru u Srbiji. Na taj način, NBS pruža dodatnu sigurnost i kontrolu nad ovim vrednim resursom. Ovakav način čuvanja zlata,deo je šireg trenda repatrijacije zlatnih rezervi centralnih banaka širom sveta, kako bi se povećala sigurnost u periodima ekonomske neizvesnosti.

Koliko je zlata Srbija kupila u proteklih 11 godina, a koliko u samo u 2023. godini?

U poslednjih 11 godina, Srbija je imala dinamičan rast zlatnig rezervi i one su povećane 2,5 puta količinski, a gotovo četiri puta u vrednosti s obzirom da su 2012. godine iznosile oko 0,6 milijardi. Investitori takođe često žele znati koliko zlata je Srbija kupila tokom tekuće godine. Od početka 2023. godine, Srbija je kupila oko tonu zlata, sve iz domaće proizvodnje, pri čemu je kompanija Ziđin igrala ključnu ulogu. Danas imamo oko 40 tona zlata, vrednosti oko 2,4 milijarde evra.

Da li je investiciono zlato pravi izbor za vas?

Ulaganje u ovaj oblik je mudra odluka za one koji traže sigurnost i stabilnost u turbulentnim ekonomskim vremenima. Investiranje u zlato može biti deo vaše strategije zaštite kapitala i diversifikacije portfolija. Pre svega, važno je da se dobro informišete, da razmotrite sve aspekte, pre nego što donesete odluku o investiranju u zlato. Konsultujte se sa finansijskim stručnjacima, oni će vam pomoći da razvijete vama prilagođenu strategiju. Narodna Banka Srbije pruža analize i informacije koje vam mogu pomoći da donesete informisanu odluku. Investiranje u zlato prate i određeni rizici, baš kao i kod ostalih investicija međutim, investiciono zlato je svakako ključ za stabilnu budućnost i zaštitu vašeg kapitala. U prilog tome, citiramo čuvenog irskog pisca Bernarda Šoa:

”Vi se morate odlučiti čemu hoćete da verujete. Prirodnoj stabilnosti zlata ili poštenju i inteligenciji vlade. Uz svako dužno poštovanje za ove dame i gospodu savetujem vam, dokle god postoji kapitalistički sistem, da glasate za ZLATO.”

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!