Uporedni pregled bruto marži trgovaca investicionim zlatom u Srbiji

investiciono-zlato-cena
Sadržaj

Trenutno ekonomsko okruženje govori da se ulagači sve više odlučuju upravo za investiranje u fizičko zlato (dakle, zlato formi pločica, poluga i dukata). Koliko će ova investicija biti atraktivna, zavisi od više faktora, ali ključni je nabavna cena zlata. Zato neka vam cena zlata bude pokazatelj da li sarađujete sa iskrenim i transparentnim trgovcem zlata. Kako što bolje razumeti tržište investicionog zlata u Srbiji? Kako se zaštititi? Kako izvući maksimalnu ličnu korist, a ne korist trgovaca koji, ponekad bezobrazno, zarađuju na neznanju ulagača?

Bruto trgovačka marža je važan pokazatelj profitabilnosti i konkurentnosti trgovaca investicionim zlatom.

Zašto su bruto marže značajne prilikom investiranja u zlato?

Bruto marže predstavljaju razliku između cene po kojoj se prodaje proizvod ili usluga (u ovom slučaju investiciono zlato) i troškova proizvodnje ili nabavke.

Veoma često te razlike budu velike, a sve na korist pojedinih trgovaca. Konkretno u slučaju investicionog zlata, bruto marže odražavaju koliko zapravo trgovci zlatom zarađuju na svakoj transakciji. Ponekad je ta zarada nepristojno velika i apsolutno štetna za investitore. Zato su bruto marže značajan pokazatelj za ulagače, u kom smeru da krenu a koji da zaobilaze, odnosno kome da veruju a kome ne.

Ako investitori žele da ostvare najbolji povrat na svoj kapital, razumevanje bruto marži će pomoći u proceni određenih trgovaca zlatom. To je najvažnija stvar, jer mnogi trgovci ništa ne čine u korist investitora. Naprotiv! Bez obzira što se investiciono zlato smatra sigurnom lukom, cena po kojoj se nabavlja i prodaje značajno utiče na ukupni povrat na investiciju. I to je jednostavno tako, i o tome svaki ulagač mora voditi računa.

Mnogi trgovci zloupotrebljavaju poverenje klijenata, i zato morate voditi računa gde kupujete investiciono zlato. Ako uporedimo bruto marže najvećih trgovaca zlatom u 2022. godini (a koji su organizovani kao društva sa ograničenom odgovornošću), prema zvaničnim podacima iz Agencije za privredne registre (APR), videćemo da mnogi od njih prave ekstra profite i rade isključivo u svoju korist. Njihove cene su visoke, precenjene, i nerealne. Svi oni koji su neiskusni, novi u svetu investicionog zlata, mogu da nasednu i budu prevareni, da ulože mnogo više novca u zlato, nego što to zlato realno vredi. Otvorite četvore oči, računajte, vagajte, tražite odgovore, ne budite brzopleti i naivni. Ne bacajte svoj novac.

Vodeći korporativni trgovci investicionim zlatom u prošloj godini – uporedni prikaz bruto marži

Svi ovi trgovci zlatom, koje ćemo upoređivati, imaju svoje karakteristike i svoju ponudu. Svi su organizovani kao društva sa ograničenom odgovornošću. Koliko su profesionalni i pošteni, procenite sami, ili se konsultujte sa nekim stručnjakom. Ne nasedajte na slatkorečivost, lažno predstavljanje, “sedu kosu” i tobož iskustvo prodavaca koji su “pekli zanat” u mutnim vremenima devedesetih godina, agresivne reklame i (ne)tačne pokazatelje uspeha. Za ulaganje u inv. zlato, shvatili ste, da je ključno razumevanje bruto marži trgovaca, koje imaju direktan uticaj na ukupnu isplativost ulaganja sa stanovišta investitora. Možda će vam biti jednostavnije da shvatite da su ovi procenti zapravo bruto marže. Složićete se, da nisu ni malo naivne.

Golden Space d.o.o. / odgovorno lice: Dragan Dejković

Bruto marža u 2022. godini: 9,4%

Društvo Golden Space je u 2022. godini realizovalo neverovatnu bruto maržu od 9.4%. Tržišni udeo kompanije je oko 12%. Delatnost društva je trgovina investicionim zlatom, i to skoro isključivo investiciono zlato proizvedeno u Turskoj. Omogućavaju investitorima da prodaju svoje proizvode od investicionog zlata. Pružaju savete i nude usluge skladištenja zlata svojim klijentima.

Golden Masters

Bruto marža u 2022. godini: 8,6%

Golden Masters je u 2022. godini ostvario visoku bruto maržu od 8.6%, uz tržišno učešće od oko 3%. Bave se prodajom zlatnih poluga, imaju širok izbor različitih formata. Omogućavaju klijentima da brzo i jednostavno kupe i prodaju zlato. Pružaju obuku i edukaciju investitorima o zlatu kao investicionoj opciji.

Tavex

Bruto marža u 2022. godini: 6,6%

Tavex je trgovac zlatom sa bruto maržom od 6,6% u 2022. godini, i tržišnim učešćem od oko 6%. Tavex ima dugu istoriju u trgovini zlatom, prodaju zlatne dukate širokog izbora, različitih formata, specijalizovani za retke i kolekcionarske zlatne dukate. Otkupljuju zlato.

Insignitus Gold d.o.o. / odgovorno lice: Ljuba Jakić

Bruto marža u 2022. godini: 6,3%

Insignitus Gold ostvario je bruto maržu od 6,3% u 2022. godini. Tržišni udeo oko 5%. Imaju širok izbor zlatnih proizvoda, prodaju zlatne poluge i dukate. Omogućavaju investitorima da lako trguju zlatom i pružaju informacije i savete o investiranju u zlato.

Royal Gold

Bruto marža u 2022. godini: 6,3%

Royal Gold imao je bruto maržu od 6.3% prošle godine, i deli peto mesto sa Insignitus Gold. Njihova ponuda se razlikuje u nijansama. Nude širok spektar investicionih zlatnih proizvoda. Omogućavaju klijentima da trguju zlatom i pružaju stručne savete o investicionom zlatu.

GVS

Bruto marža u 2022. godini: 6,2%

GVS, trgovac sa bruto marginom od 6,2% i tržišnim učešćem od 2%. Imaju široku ponudu investicionih zlatnih proizvoda. Nude kupovinu i prodaju zlata i omogućavaju brzu trgovinu zlatom.

DOK

Bruto marža u 2022. godini: 5,9%

DOK je u 2022. godinu izvestio bruto marginu od oko 5,9%. Kupuju i prodaju zlatne proizvode i imaju raznoliku ponudu.

Zlato moje

Bruto marža u 2022. godini: 5,6%

Zlato moje, sa bruto marginom od 5,6% i tržišnim učešćem od oko 9%.

Zlatni Standard

Bruto marža u 2022. godini: 5,3%

Zlatni Standard se fokusira da svojim klijentima ponudi najbolje nabavne cene na tržištu. Bruto marža društva u 2022. godini iznosila je 5,3%, a kompanija je ostvarila tržišno učešće od oko 7%. Relativno niža bruto marža, i konzistentno najniže apsolutne cene u Srbiji pokazuje da je Zlatni Standard jedan od najpovoljnijih trgovaca. Kompanija u ponudi ima širok izbor investicionog zlata, i to u najisplativijim formatima sa stanovišta ulagača. Omogućavaju trgovinu zlatom za svoje klijente.

Iz prethodne analize možemo primetiti bitne razlike u bruto maržama među trgovaca zlatom.

Golden Space ima najvišu bruto maržu od 9,4%, a Zlatni Standard ima najnižu bruto maržu od 5,3%. Zlatni Standard se bavi prodajom investicionog zlata po najpovoljnijim cenama i posluje po principu obostranog zadovoljstva, kroz iskren i transparentan odnos sa svojim klijentima.

Ovo su značajne razlike iz kojih ćete zaključiti koliki je lični (extra) profit određenih trgovaca.

Svi trgovci investicionim zlatom nude svoje usluge i proizvode, i sve to može izgledati slatko i primamljivo, ali je važno pažljivo istražiti njihovu ponudu i savetovati se sa stručnjacima, pre nego što donesete odluke u vezi sa ulaganjem. Pre svega, ovo važi za investitore koji nemaju mnogo iskustva, ili raspolažu sa nedovoljno znanja da rasuđuju o ovoj temi i donesu odluku koja je u njihovom najboljem interesu.

Uloga cene zlata

Kroz čitavu ovu analizu, zaključujemo da je cena investicionog zlata ključan faktor. Na bruto marže trgovaca značajno utiču fluktuacije, to jest oscilacije cena zlata. Ako bi cena zlata naglo porasla, trgovci sa većim zalihama po nižoj ceni mogli bi ostvariti veće bruto margine.

Golden Space ima najvišu bruto marginu, a Zlatni Standard najnižu bruto marginu, i to može uticati na ukupni povrat na investiciju ulagača. Ovo su suštinski značajne informacije za sve one koji planiraju da ulažu u investiciono zlato. Samo dobro informisani odaberu pravog trgovca, fer odnos i ispune svoje ciljeve i očekivanja.

Investiranje u zlato jeste profitabilno, ali da li će biti konačno isplativo zavisi od nabavne cene zlata i bruto marži trgovaca. Analizirajte bruto marže trgovaca, dobro proučite našu tabelu koju smo vam dali kao malu pomoć i pratite kretanje cena zlata.

Najčešća pitanja vezana za značaj bruto marži prilikom investiranja u zlato

Šta je investiciono zlato?

Investiciono zlato je fizičko zlato u obliku poluga ili dukata i koristi se kao oblik investicije i štednje. Investiciono zlato se kupuje radi očuvanja kupovne moći i diversifikacije investicionog portfelja.

Ko su najbolji trgovci zlatom u Srbiji?

Najpovoljniji trgovac zlatom u Srbiji je Zlatni Standard. Ostali trgovci zlatom su Zlato Moje, Tavex, GVS, Royal Gold itd.

Kako se investira u zlato?

U zlato možete investirati jednostavnom kupovinom fizičkog zlata, možete investirati preko investicionih fondova zlata i drugih berzanskih trgovina.

Da li je zlato sigurna investicija?

Zlato jeste sigurna investicija jer uvek ima tendenciju da očuva vrednost tokom ekonomskih turbulencija, visoko je likvidno, i štiti od inflacije.

Kako se određuje cena zlata?

Cena zlata određuje se na međunarodnom tržištu na osnovu ponude i tražnje. Na cenu zlata utiču razni ekonomski događaji, geopolitički i politički faktori.

Da li je sigurno kupovati zlato online, u Internet prodavnicama?

Naravno, kupovina zlata online u Internet prodavnicama je sigurna ako se obavlja sa pouzdanim trgovcima dobre reputacije, koji imaju robusne i transparentne Internet platforme. Pažljivo proučite i istražite trgovce i online prodavnice investicionog zlata, pre nego što se odlučite da obavite bilo kakvu kupoprodaju ovog dragocenog metala. Dobro mesto da otpočnete svoje istraživanje su stranice sa najčešće postavljanim pitanjima koje reputabilni trgovci pišu savesno, iskreno, ažurno i transparentno.

Da li je potrebno fizički držati zlato?

Način skladištenja investicionog zlata zavisi od ličnih okolnosti: može se čuvati u sefovima, bankama ili skladištima koje nude trgovci zlatom.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono srebro i zlato, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati i zlatnici, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!