Izraelsko-Palestinski sukob i mogući scenariji koji bi mogli uticati na cenu zlata

Sadržaj

Kada su pitali jednog američkog ekonomistu o trenutnoj situaciji, rekao je: “Da li je ovo veliki tržišni trenutak ili ne, zavisi od toga koliko dugo će trajati i da li su drugi uvučeni u sukob.” Mnogi čekaju reakciju Saudijske Arabije. Naravno, da su posledice izraelsko-hamaskog rata značajne. Ovaj sukob nije samo humanitarna kriza, posebno za Bliski istok, već je i geopolitički problematična situacija. Dok svet strepi od nesagledivih posledica po globalno snabdevanje naftom, cena zlata beleži rast. To je logična posledica, jer je zlato sigurno utočište u nesigurnim vremenima.

Globalna ekonomija je već bila nestabilna zbog rata između Rusije i Ukrajine. Tu je i uporna visoka inflacija, pa svetska ekonomija lako može skliznuti u recesiju, ako se i druge zemlje uključe u sukob. Tenzije i zabrinutost odavno tinjaju. Sve ovo bi moglo uticati na investicije. Sada je pravo vreme da se posavetujete sa finansijskim stručnjacima o svemu.

Kako je reagovalo tržište zlata?

 • 9. oktobar: cena zlata povećala se za 1,7%
 • 13. oktobar: cena zlata skočila je za 3,84%.
 • 18. oktobar: cena zlata dostigla je istorijski maksimum

Zbog povećane potražnje za sigurnošću, tj. sigurnim utočištem, cena zlata je porasla, porastom tenzija između Izraela i Palestine.

Cena zlata je porasla od početka rata

Po prvi put od maja 2023. godine, cena zlata sada iznosi više od 1.960 dolara. To je porast od čitavih 7,77% u odnosu na avgust kada je vrednost bila 1.820 dolara.

Ovog meseca, na konferenciji LBMA, glavna tema bila je geopolitičke nesigurnost, sa akcentom na zlato. Delegati su izneli mišljenje da se rat neće skoro završiti. Svi su prognozirali da će zlato biti “bullish” (izraz tržišnog jezika za porast cena). „Banka za međunarodna poravnanja (BIS), preporučila je da investitori treba da izdvoje bar 4-6% svojih portfolija za zlato. Takođe, smatraju da bi taj procenat trebalo da se povećava, kako se rizici u svetu budu povećavali.

Izrealsko-Palestinski rat, šta se može očekivati ? Kako će to uticati na cenu zlata?

Sve zemlje širom sveta oprezno prate trenutnu situaciju, s obzirom da se rat između Izraela i Hamasa brzo razvija. Budućnost  je krajnje neizvesna, međutim važno je znati da Bliski istok ima ključnu ulogu kao snabdevač energije. Istorija svedoči da su konflikti i sporovi u ovoj regiji imali značajne posledice širom sveta. Pre dvadesetak godina, sećamo se velikih napetosti uoči rata između SAD i Iraka. Cena zlata, tada je naglo skočila za 14%, pre nego što se konačno stabilizovala.

Sličan porast cene zlata desio se u tokom građanskog rata u Siriji. Tada je cena zlata porasla za neverovatnih 27%, u prvih šest meseci sukoba.

Kada se vratimo na sukob između Izraela i Palestine, sve što se bude dešavalo biće povezano sa porastom cene zlata. Stručnjaci preporučuju da je sada pravo vreme da pravilno  diversifikujete svoj portfolio. Evo kako kupiti investiciono zlato.

Stručnjaci predstavljaju tri potencijalna scenarija:

 1. Konflikt če ostati ograničen
 2. Liban i Sirija će biti uvučeni u proxy rat
 3. Iran će biti upleten u širi regionalni sukob

Scenario 1. Konflikt ostaje ograničen.

Sa ekonomske tačke gledišta, najbolji scenario bi bio da se rat Izraela i Hamasa zadrži samo na području Gaze. Diplomatsko i političko rešenje sukoba realno je, isključivo ako borbe ne prerastu van palestinske teritorije. Stižu izveštaji o incidentima i sa sirijske strane granice i od strane libanskog Hezbolaha. Ministar finansija SAD, Dženet Jelen, izjavila je da je fokus Sjedinjenih Američkih Država upravo na sprečavanju širenja konflikta. Kakve su šanse za to? Naredni dani i nedelje će pokazati. Ako sukob potraje, geopolitički rizici rastu i sve su manje šanse da će rat ostati pod kontrolom.

 • Cene zlata porasle su na najviši nivo u poslednje četiri nedelje. Od početka sukoba zlato je dostiglo maksimalne vrednosti u većini vodećih valuta. U vodećim ekonomijama inflacija je ostala visoka. Takođe, cene nafte su porasle.
 • Ako Federalna rezerva bude uspela da smiri kamatne stope koje rastu u SAD, to će povoljno uticati i na cene zlata. Ovaj sukob, samo je pojačao potražnju za zlatom kao sigurnim utočištem.

Scenario 2. Sukob postaje proxy rat.

Proxy rat je termin koji je nastao za vreme Hladnog rata i upotrebljavao se za posredni sukob SSSR i SAD u zemljama Trećeg sveta. Trenutno, kada je u pitanju sukob u pojasu Gaze, već imamo linije podrške. Hezbolah je ispalio rakete na Izrael iz Libana, a slični napadi su se dogodili iz Sirije. Ono što veoma brine je potencijalno uključivanje Libana i Sirije u rat. Ako znamo da Iran podržava borce u obe regije, sukob bi mogao postati proxy rat između Izraela i Irana!

Među investitorima valada velika zabrinutost zbog značajnog porasta cene nafte. Pojedini analitičari veruju da bi cene nafte mogle porasti za 5–10 dolara po barelu, ako ovaj sukob eskalira u proxy rat. Sjedinjene Američke Države već rade na izradi zakona koji bi odobrio upotrebu američke vojne sile, ako se situacija razvije u tom smeru.

 • Proxy rat bi doveo do skoka cene nafte od 10%, govori analiza koju je sproveo Bloomberg.
 • U tom slučaju, svetska ekonomija bi doživela gubitak od oko 300 milijardi dolara u proizvodnji.
 • Sve to bi rezultiralo jednom od najslabijih stopa rasta u poslednjih 30 godina, od 2,4%.
 •  Doći će do potencijalnog rasta cene zlata jer će investitori tražiti sigurno utočište za svoj novac.

Scenario 3. Sukob prerasta u širi regionalni rat s Iranom.

Ako sukob zaista postane proxy rat, ako američka vojska interveniše, to bi bio najgori scenario za sve uključene. Tada će zemlje poput Irana i Pakistana naznačiti svoje potencijalno uključivanje.

Ako cene nafte naglo skoče, doći će do globalne recesije. To je vrlo verovatno, jer je cena nafte po barelu logično osetljiva na događaje na Bliskom istoku. Ako dođe do šireg sukoba, količina proizvedene nafte bila bi ograničena što bi nateralo centralne banke da počnu da štampanjem novca. Došlo bi i do smanjenja kamatnih stopa. Cena zlata biće merena u odnosu na trajanje sukoba,

 • Sve ovo bi moglo smanjiti globalni rast za 1 procentni poen.Takođe, globalna inflacija će ostati na nivou od 6,7% do 2024. godine.
 • Cena zlata verovatno bi ostala visoka duže vreme.

Da li će cena zlata rasti? Da li je zlato sigurno utočište za vreme rata?

Cena zlata već raste i očekuje se da će i dalje rasti, zbog rata između Izraela i Hamasa. Kroz čitavu istoriju, rat je izazivao ekonomsku nesigurnost. Nafta i zlato su “ratna premija”. Tokom sukoba, cena nafte raste, posebno na Bliskom istoku. Investitori koji su uznemireni i uplašeni ratnim dešavanjima, sigurnu luku i stabilno utočište naći će u zlatu. Kad god je dolazilo do nekih sukoba ili eskalacije geopolitičkih tenzija, investitori su prelazili na zlato, jer je zlato potpuno nezavisno i nije vezano za određenu zemlju ili vladu. Cena zlata je porasla i u predhodnom sukobu Izraela i Hamasa, u maju 2021. godine. Tokom nesigurnih vremena, zlato ima posebne vrednosti:

 1. Nedostatak korelacije: Cena zlata ima svoju putanju nezavisno od tradicionalnih finansijskih sredstava poput akcija i obveznica. Taj nedostatak korelacije čini zlato vrednim alatom za diversifikaciju portfolija.
 2. Očuvanje vrednosti: Ako se osvrnemo u istoriju,  zlato je uvek očuvalo svoju vrednost na dugi rok. Bilo je čuvar bogatstva i sredstvo za očuvanje kupovne moći.
 3. Univerzalna prihvaćenost: Zlato je opšte prihvaćeno kao univerzalno sredstvo plaćanja. Takođe, zlato je vrlo lako pretvoriti u gotovinu u različitim delovima sveta.

Zašto cena zlata raste tokom izraelsko-palestinskog sukoba?

Cena zlata raste tokom izraelsko-palestinskog sukoba zato što je zlato sigurna aktiva (safe-haven na engleskom) i ozbiljni sukobi se uvek odražavaju na njegovu cenu. Svetski savet za zlato takođe izjavljuje da, zlato reaguje na povećani geopolitički rizik verovatno zbog priliva investicija.

Kako izraelsko-palestinski sukob utiče na globalnu ekonomiju?

Povećana nesigurnost i konflikti u svetu dovode do promena u cenama sirovina, posebno nafte. To utiče na inflaciju, a može i potencijalno usporiti globalni ekonomski rast, posebno ako sukob eskalira ili utiče na energetsku snabdevanje. Pritom, cena zlata već raste i očekuje se da će i dalje rasti.

Da li je zlato i dalje dobra investicija tokom sukoba?

Naravno, da jeste. Trenutno, sve više faktora utiče pozitivno na cenu zlata. Međutim, važno je razumeti da cena zlata može varirati i da investitori treba pažljivo da razmotre svoje ciljeve, rizike i portfolijsku diversifikaciju pre nego što investiraju u zlato.

Kako se investitori mogu zaštititi tokom izraelsko-palestinskog sukoba?

Najbolje bi bilo zaštititi se raznovrsnom diversifikacijom portfolija. Osim zlata, investitori mogu uložiti u akcije odbrambenih preduzeća, obveznice ili alternativne investicije. Obavezno se konsultujte sa finansijskim savetnikom kako biste razvili dobru strategiju koja odgovara vašim ciljevima i vašoj toleranciji na rizik.

Kako geopolitički sukobi mogu uticati na cenu nafte?

Taman kad su potrošači pomislili da će pritisak energetske krize usled rata u Ukrajini popustiti, cene nafte na svetskim berzama počele su da rastu. Iako Izrael nije veliki izvoznik sirove nafte, sama činjenica da se nalazi na Bliskom istoku utiče na rast cena. Ipak, tamo je smešteno pet od deset zemalja sa najvećom proizvodnjom nafte na planeti. Izraelsko-palestinski sukob utiče na cenu nafte zbog zabrinutosti za snabdevanje. U ovakvim sukobima, cena nafte obično raste i može uticati na globalnu inflaciju i ekonomsku stabilnost. Takodje, cena zlata već raste i očekuje se da će i dalje rasti.

Kako se izraelsko-palestinski sukob odražava na globalne tržišne indekse?

Ako izazove nervozu na svetskim berzama,izraelsko-palestinski sukob može imati uticaj na globalne tržišne indekse. Na vesti o sukobu, investitori mogu početi sa prodajom akcija ili tražiti sigurne investicije poput zlata. Ovo lako može dovesti do oscilacija na tržištu akcija. Samim tim, cena zlata već raste i očekuje se da će i dalje rasti

Kako centralne banke reaguju na izraelsko-palestinski sukob?

Centralne banke reaguju tako što prate ekonomske indikatore i reaguju na potencijalne ekonomske rizike. U nekim slučajevima, centralne banke mogu smanjiti kamatne stope ili preduzeti druge stimulativne mere kako bi održale ekonomsku stabilnost tokom perioda nesigurnosti.

Kako građani mogu zaštititi svoje štednje tokom sukoba?

Građani mogu zaštititi svoje štednje tokom sukoba tako što će upotrebiti raznovrsnu finansijsku strategiju. To uključuje ​​diversifikaciju portfolija, ulaganje u stabilne investicije kao što su obveznice ili povećanje štednje u gotovini. Od velike važnosti je praćenje ekonomskih vesti i savetovati se sa stručnjacima o tome šta je najbolje za pojedinca. Jedna od opcija je i ulaganje u zalto, jer cena zlata već raste i očekuje se da će i dalje rasti.

Koliko dugo traje uticaj izraelsko-palestinskog sukoba na cenu zlata?

Koliko dugo će trajati uticaj, zavisi od dinamike sukoba, reakcije tržišta i drugih faktora. Tokom sukoba, u nekim situacijama, cena zlata može drastično porasti, ali se može stabilizovati nakon završetka konflikta ili kada se geopolitičke tenzije smire. Već sad cena zlata raste i očekuje se da će i dalje rasti.

Koje su dugoročne implikacije ovog sukoba na globalnu ekonomiju?

Dugoročne implikacije izraelsko-palestinskog sukoba na globalnu ekonomiju zavise od razvoja situacije. Ako se sukob proširi i razbukti, to može uticati na snabdevanje energijom. Takođe, može da izazove šire geopolitičke tenzije, a to može imati negativan uticaj na globalnu ekonomsku stabilnost i rast. Ako gledamo dugoročno, sukobi koji se dešavaju u regionima sa geostrateškim značajem mogu imati složene posledice, ali i teško predvidive posledice.

Kako vam možemo pomoći?

Razumevanje kako pravilno proračunati cenu zlata i cenu po gramu zlata ključno je za postizanje fer i povoljne prodaje. Pratite trenutne cene zlata, utvrdite čistoću vašeg zlata i koristite online kalkulatore kako biste bili dobro informisani prilikom pregovora sa otkupljivačima. Pametno upravljanje ovim aspektima vam pomaže da ostvarite najbolje moguće rezultate prilikom prodaje vašeg zlata.

Ako imate dodatnih  pitanja o investiranju u investiciono zlato ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato?

Kompanija Zlatni standard doo bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata.

Svoje zlatne poluge i dukate možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!