Kako će se kretati cena zlata u 2024. godini?

cena-zlata-2024
Sadržaj

„Kako će se kretati cena zlata u 2024. godini?“ Ovo je svakako intrigantno pitanje. Kada je investiranje u pitanju, to je ono što najviše interesuje svakog investitora. Ono što će u velikoj meri odrediti ulaganje u zlato je trajektorija cene žutog metala u narednoj godini.

Da li će cena zlata u 2024. godini dostići novi istorijski maksimum od 2.400 dolara?

Dinamika cena zlata do sada

Bez obzira na sve uticaje kroz istoriju, zlato je sinonim za vrednost, sigurnost i stabilnost. U proteklim godinama, cena zlata je doživela razne oscilacije. Početkom 2020. godine, cena zlata iznosila je oko 1.550 dolara po unci. Zatim je, do avgusta 2020. godine, cena skočila na rekordnih 2.063 dolara po unci. Posle svog rekordnog nivoa, cena zlata se povukla, da bi tokom 2021. godine oscilirala između 1.700 i 1.900 dolara po unci. Jednim delom, na to je uticala ekonomska nesigurnost, drugim delom pandemija COVID-19. U martu 2022. godine cena zlata ponovo raste, u novembru dolazi do pada, da bi u aprilu 2023. godine opet došla na maksimum od 2.046 dolara, da bi već u decembru 2023. cena dostigla istorijski maksimum od oko 2.150 dolara za uncu zlata.

Sve ove promene dešavaju se jer je tržište zlata veoma kompleksno i osetljivo na razne faktore i događaje.

Zlato je oduvek privlačilo pažnju investitora i trgovaca širom sveta. Istorija zlata bogata je promenama u vrednosti i one su često bile posledica različitih ekonomskih, geopolitičkih i društvenih faktora.

Uticaj ekonomskih faktora na cenu zlata

Ekonomska situacija je ključni faktor koji je prethodnih godina uticao na cenu zlata. Kako se povećava ekonomska nesigurnost, investitori traže sigurna utočišta za svoj kapital, a zlato je jedno od najpoznatijih takvih utočišta.Nagli uspon pandemije COVID-19 u 2020. godini, izazvao je ekonomske turbulencije i pad globalnih berzi. Da bi zaštitili svoje investicije od potencijalnih gubitaka, investitori su masovno birali zlato. Zato je došlo do povećane potražnje, a samim tim i do rasta cene zlata. Kako se situacija sa pandemijom smirivala i kako je svet počeo da se oporavlja, cena zlata je u nekoj meri stagnirala.

Geopolitički događaji i zlato

Znamo da geopolitički događaji igraju značajnu ulogu u kretanju cena zlata. Ekonomska situacija je još jedan bitan faktor. Zbog nesigurnosti na globalnom nivou, investitori traže najsigurnija mesta za ulaganje svog kapitala. Naravno, zlato je ta sigurna luka. U prethodnim godinama, najveće promene cene zlata bile su zbog geoplitičkih napetosti, kako između SAD i Irana, tako i između SAD i Kine. Trgovinski ratovi i eskalacije napetosti doveli su do toga da investitori doživljavaju zlato kao sigurnu vrednost.

Prognoze cene zlata za 2024. godinu

Analiza trendova u ceni zlata

Koji su mogući scenariji za 2024. godinu? Kako će se kretati cena zlata u narednim godinama? To su pitanja koja interesuju i investitore, ali i stručnjake. Niko ne može konkretno odgovoriti na njih, niti predvideti šta će biti u budućnosti. Ipak, dobrom analizom trenutnih faktora i trendova, možemo približno doći do nekih odgovora i zaključaka.

Faktori koji će uticati na cenu zlata u 2024. godini (H3)

Pad kamatnih stopa

Centralne banke već stidljivo signaliziraju da bi u toku 2024. godine moglo doći do sniženja kamatnih stopa usled niže inflacije i većih rizika da globalna ekonomija ulazi u period recesije odnosno sporijeg ili negativnog privrednog rasta. Pad kamata ima direktan pozitivan uticaj na cenu zlata.

Izbori u Americi

2024. godina je izborna u Americi, i politička situacija je tamo izuzetno složena usled mogućnosti da Donald Trump bude predsednički kandidat, odnosno da u odmeravanju snaga sa demokratskim protivnikom čak i pobedi i dobije još jedan predsednički mandat. Fiskalni stimulus paketi koji bi značajno pogurali tražnju u ekonomiji su izvesni, što bi moglo opet izazvati inflatorni talas odnosno dalji gubitak vrednosti američkog dolara u poređenju sa drugim valutama. Ovo su veoma pozitivni aspekti za cenu zlata.

Inflacija

Kao i do sada, inflacija direktno utiče na cenu zlata pre svega kroz inverznu korelaciju sa realnim kamatnim stopama. Ako bi došlo do ponovnog rasta cena potrošačkih usluga (npr. kroz fiskalne stimulus pakete u Americi i/ili u EU), i pada nominalnih kamatnih stopa usled ekspanzivnijih monetarnih politika – cena zlata će izvesno uzleteti.

De-dolarizacija

De-dolarizacija podrazumeva smanjenje zavisnosti globalnih ekonomija od američkog dolara. Ako više zemalja prelazi na druge valute ili na alternative dolaru, to bi moglo uticati na dolar i potencijalno podržati cenu zlata. Kineska centralna banka je povećala zalihe zlata. Dodatni uticaj na cene zlata u 2024. godini može imati BRIKS, koji intenzivno radi na udaljavanju od dolara i pokretanju nove valute zaštićene zlatom.

Geopolitička dešavanja

Sukob između Rusije i Ukrajine 2022. godine bio je ključni faktor koji je uticao na cene zlata, a potencijalno će biti i u 2024. godini. Tu je i rat između Izraela i Palestine, kao dodatni uticaj. Ne treba zaboraviti ni na trgovinski rat između Kine i SAD, a potencijalna pretnja ostaje kinesko-američki spor oko Tajvana.

Kako ulagati u zlato u 2024. godini

Diversifikacija je ključ uspešnog portfolija, pa imajte to na umu kada razmišljate o investiranju u zlato. Ne ulažite sve svoje finansijske resurse u zlato. Raznolikost portfolija uključuje različite vrste investicija, akcije, obveznice, nekretnine i zlato. Raznolikost portfolija smanjuje rizik i sigurnija je zaštita od potencijalnih gubitaka. Ako cena zlata bude rasla doneće vam korist, kao deo vašeg portfolija. U suprotnom, ako cena zlata bude pala, ostali delovi vašeg portfolija kompenzovaće te gubitke.

Kada odlučite da investirate u zlato, aktivno pratite tržišne promene i budite spremni na prilagođavanje.

  • Pratite ekonomske vesti i događaje: Bez obzira na to kako se tržište razvija, redovno pratite vesti, ključne ekonomske indikatore, razmatrajte diversifikaciju svojih portfolija i tako ćete doći do najboljih odluka za svoju budućnost.
  • Konsultujte se sa finansijskim stručnjacima: Ako niste sigurni kako da diversifikujete svoj portfolio na najbolji način ili kako da reagujete na promene na tržištu, razgovarajte sa finansijskim savetnicima.

Nikada ne treba zaboraviti da investiranje uvek ima određeni nivo rizika i da je dugoročni pristup obično najbolji put ka postizanju finansijskih ciljeva.

  1. Kako se određuje cena zlata?

Cena zlata određuje se na međunarodnim tržištima, na globalnom nivou i zavisi od ponude i potražnje. Na cenu zlata utiču ekonomski uslovi, trgovinski bilansi, kamatne stope, inflacija i geopolitički događaji. Cena zlata se izražava u finim uncama, a jedna fina unca ima 31,1 grama. Tržište zlata je globalno, transparentno i otvoreno skoro 24 sata dnevno (u toku trgovačkih dana, naravno).

  1. Da li je zlato dobra investicija?

Zlato je jedna od najsigurnijih investicija i sredstvo za očuvanje vrednosti. Međutim, kao i svaka investicija, nosi određeni rizik. Da li će zaista biti dobra investicija, zavisi od vaših ciljeva i finansijskog profila. Zlato je svakako dobra investicija za diversifikaciju portfolija i za zaštitu od inflacije. Dobro razmotrite svoje lične okolnosti i ciljeve pre nego što se odlučite za investiranje u zlato.

  1. Kako se investira u zlato?

U zlato se može investirati na više načina. Možete fizički kupiti zlato (zlatne poluge ili zlatne dukate), zatim putem zlatnih ETF-ova koji prate cenu zlata ili putem trgovine zlatom na berzi. Svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke. Naša je preporuka fizičko zlato, jer u tom formatu u potpunosti eliminišete rizik druge strane: zlato u formi poluga koje je u vašem posedu je vaša imovina i ničija obaveza.

  1. Kako utiče inflacija na cenu zlata?

Pozitivno. Kada vrednost valuta opada zbog inflacije, investitori se okreću zlatu kao sigurnoj luci, jer je zlato kroz istoriju zadržavalo kupovnu moć.

  1. Kako politički događaji utiču na cenu zlata?

Politički događaji i te kako utiču na cenu zlata. Međunarodni konflikti i promene u ekonomskim politikama stvaraju nesigurnost na tržištima. Zbog svega toga, investitori traže sigurnost u zlatu. Ovo takođe podstiče rast cene zlata.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o ulaganju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, kontaktirajte nas odmah. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!