Kako i gde kupiti investiciono zlato?

Sadržaj

Najsigurniji  način da zaštitite svoje bogatstvo od ekonomske nestabilnosti  je investiranje u plemenite metale, investiranje u zlato. Investiciono zlato je popularan izbor među investitorima, ali kako i gde kupiti investiciono zlato i na šta treba obratiti pažnju? U ovom tekstu, objašnjavamo sve što treba da znate.

Saveti za investiranje u zlato

Investiciono zlato predstavlja fizičko zlato koje se kupuje s namerom očuvanja vrednosti i ostvarivanja profita tokom vremena. Uglavnom dolazi u obliku zlatnih poluga ili zlatnih novčića tzv. zlatnih dukata. Investitori ga najčešće koriste kao sredstvo za diversifikaciju svog portfolija i zaštitu od ekonomske nestabilnosti i inflacije.

Faktori koji utiču na formiranje cene

Ključni faktor i najvažnija stvar, za sve one koji razmatraju ovu vrstu investicije, jeste cena investicionog zlata. Cena se formira na razne načine, tj. pod uticajem različitih faktora. Tu se obavezno  uključuje trenutna svetska cena zlata, geopolitički događaji, fluktuacija valuta, promene u tražnji i ponudi. Investitori moraju pažljivo da prate sve ove faktore kako bi uradila projekcija cene zlata u budućnosti i da bi identifikovali najpovoljniji trenuci za kupovinu ili prodaju.

Zbog čega je investiranje u zlatne poluge dobar izbor?

Zlatne poluge mogu biti u različitim težinama i čistotama. To omogućava investitorima da prilagode svoje investicije svojim ciljevima i budžetu. Zlatne poluge se relativno lako mogu prodati na tržištu zbog svoje likvidnosti  i visoke čistote. Zbog svega toga, veoma su cenjene u svetu.

Na koji period investirati u zlato?

Investiranje u zlato smatra se strategijom za dugoročno očuvanje vrednosti. Period na koji se investira u zlato često zavisi od individualnih finansijskih ciljeva i tržišnih uslova. Generalno, zlato se posmatra kao sigurno utočište tokom vremena ekonomske nestabilnosti i inflacije, pružajući zaštitu protiv valutnih fluktuacija i tržišnih padova. 

Za maksimizaciju povrata, mnogi stručnjaci preporučuju držanje zlata kao dela diversifikovanog portfolija na period od pet do deset godina ili duže, omogućavajući investitorima da prevaziđu kratkoročne volatilnosti i iskoriste dugoročni rast vrednosti.

U našoj praksi, u razgovoru sa klijentima, uglavnom se minimalni period ulaganja u fizičko zlato postavlja na 18 do 24 meseci. Kratkoročna špekulacija investicionim zlatom uglavnom rezultira u gubicima, i takav model ulaganja svakako treba da izbegavate. Za kratkoročne pozicije, ulagači obično koriste investicioni fond čijim se akcijama trguje na organizovanom tržištu.

Investiciono zlato – iskustva u ulaganju 

U poslednjih 20 godina, cena zlata je pokazala značajan rast, čineći ga atraktivnom opcijom za investitore.  Zlato je takođe atraktivno zbog svoje likvidnosti i globalne prihvaćenosti. 

Iskustva pokazuju da zlato služi kao efikasna zaštita od inflacije, očuvajući vrednost bogatstva kroz vreme. Sa niskim kamatnim stopama i nestabilnostima na tržištu nekretnina i berzi, zlato nudi pouzdanu sigurnost i tendenciju rasta vrednosti, posebno tokom recesije. Diversifikacija ulaganja uz pomoć zlato omogućava investitorima da smanje rizik i zaštite svoje finansijsko stanje.

Iskustva i komentare naših klijenata možete pronaći na Google stranici Zlatni Standard, a u nastavku izdvajamo jedan od njih:

“Obavio sam uspešnu kupvinu, stručni sagovornici, definitivno ulivaju poverenje, celu transakciju smo odradili pažljivo i bez pritiska, ja nisam mogao da nađem povoljnije cene, odradio sam avansnu kupvinu, fiksirao niske cene i dobio robu u dogovorenom roku. Sve preporuke. Kupujem ponovo.” – Danko Knežević

Kako investirati u investiciono zlato?

Za investiranje u investiciono zlato postoji nekoliko načina. Izbor načina investiranja  zavisi od vaših ličnih ciljeva i onoga što preferirate. Naravno, samo u skladu sa dobrom informisanošću.

Trgovanje putem banaka i finansijskih institucija

Mnoge banke i mnoge finansijske institucije nude razne usluge kupovine zlata. Te usluge mogu biti vrlo praktičan i jednostavan način, za one investitore koji više vole rad sa tradicionalnim finansijskim institucijama. Svakako, pre nego što se odlučite, obavezno uporedite cene i uslove različitih institucija.

Specijalizovane zlatare

Specijalizovane zlatarnice nude bogat i širok izbor. Pre nego što se odlučite za kupovinu zlata, istražite kakav ugled i poslovnu politiku imaju prodavnice. Obavezno proverite cene, kako biste bili sigurni da dobijate najbolju vrednost i najbolje uslove za svoj novac.

Online prodavnice

Internet danas nudi velike i raznovrsne mogućnosti za online kupovinu zlata. Ova kupovina  može biti posebno povoljna i omogućava  pristup različitim izvorima i konkurentnim cenama. Istražite reputaciju online prodavca i proverite da li poseduju odgovarajuće sertifikate, pre bilo kakve kupovine.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?

Cena kao faktor #1

Obratite pažnju i pratite trenutnu cenu zlata na svetskom tržištu. Cena zlata može varirati iz dana u dan i može značajno uticati na vašu investiciju. Pažljivo proučite istorijske trendove da biste bolje razumeli kako se cena kretala tokom vremena.

Čistota zlata

Ako nameravate da kupite zlato, obavezno proverite čistotu zlata. Investiciono zlato uglavnom dolazi u standardizovanim čistotama, kao što su 99,9% ili 99,99%. Zlato je vrednije, što je njegova čistota veća.

Zlatne poluge ili dukati

Šta je bolje za investiranje? Poluge su često praktičnije za veće investitore, dok dukati mogu biti prikladniji za manje investicije. Treba imati u vidu da neki dukati imaju kolekcionarsku vrednost.

Autentičnost i sertifikati

Kada kupujete od uglednih izvora, proverite  i da li dolazi sa odgovarajućim sertifikatima autentičnosti. Zlatne poluge i zlatni dukati moraju imati odgovarajuće  sertifikate koji potvrđuju njihovu čistotu i težinu. Ovo vam sigurno pomaže da  znate i ne brinete, da li je zlato pravo i čisto.

Troškovi i provizije

Imajte na umu da će postojati troškovi i provizije prilikom kupovine. Dobro razmislite o tim dodatnim troškovima prilikom planiranja svoje investicije.

Sigurnost čuvanja

Ako želite da, kod kuće čuvate svoje fizičko zlato, razmotrite sve sigurnosne mere kako biste ga zaštitili od krađe ili gubitka. Razmislite koje sve opcije postoje  za čuvanje u sefovima ili trezorima. Takođe, neophodno je da razmislite i o načinu skladištenja. Kako biste sačuvali vrednost vašeg zlata, ključna stvar je bezbedno skladištenje. Razmotrite i mogućnost bankarskih sefova ili specijalizovanih skladišta.

Budite oprezni u slučaju da fizičko zlato želite da poverite trećem licu koje nije banka i informišite se više na temu problematike ulaganja u zlato kroz “štedne planove.

Poreski aspekti

Pronađite poreskog  savetnika, porazgovarajte sa njim kako biste razumeli porezne implikacije investiranja u zlato.To je veoma važno. Porezi se mogu razlikovati u zavisnosti od vaše lokacije i vrednosti investicije.

Diversifikacija portfolija

Ne bi bilo lose razmisliti o tome, kako investicija u zlato doprinosi diversifikaciji vašeg portfolija. Diversifikacija pomaže da se smanji rizik i čini vaše investicije stabilnijim. Investiranje u zlato može biti deo vaše strategije diversifikacije portfolija. Razmislite o ravnoteži  sa drugim investicijama, pre nego što stavite sve svoje resurse u zlato. Budite strpljivi i mudri.

Pratite tržište

Pratite tržište pre, a i nakon što investirate u zlato kako biste bili svesni promena u ceni, ali i nekih drugih faktora koji mogu uticati na vašu investiciju. Redovno pratite tržište.

Razmislite o vašim ciljevima

Razmislite o svojim finansijskim ciljevima, razmislite o vremenskom horizontu, jer je investiranje u zlato strategija. Može biti dugoročna strategija ili kratkoročna zaštita od nestabilnosti.

Gde kupiti investiciono zlato u Srbiji

Dve ključne stvari su: pravilno istraživanje i pažljiva kupovina. Kada tome informisano pristupite, možete biti sigurni da je vaša investicija uspešna. Pratite cenu zlata, birajte pouzdane  prodavce i vodite računa o sigurnom skladištenju vašeg zlata. Ako  dobro i mudro planirate, investiranje u zlato može biti najpametniji  potez za vašu finansijsku budućnost. Za vašu svetlu finansijsku budućnost!

Ne zaboravimo, od velike važnosti je konsultacija  sa stručnjacima pre nego što donesete bilo kakvu odluku o kupovini ili prodaji zlatnih poluga ili drugih oblika. Samo na taj način, dobro obavešteni  i dobro  informisani, možete biti sigurni da je vaša investicija isplativa. Samo na taj način ćete biti mirni i zadovoljni.

Ono što vas najviše interesuje je, gde se može kupiti investiciono zlato?

Na pitanje gde kupiti investiciono zlato u Srbiji, glavni odgovor je – od pouzdanog i proverenog prodavca. Naša firma, Zlatni Standard, osnovano od strane iskusnih stručnjaka iz oblasti ekonomije i finansija, nudi sigurnost i profesionalnost uz sveobuhvatne usluge i detaljne analize tržišta. 

Izbor Zlatnog Standarda kao partnera za investicije u zlato osigurava da se vaš kapital zaštiti u skladu sa najvišim standardima, čineći ga ispravnom odlukom za one koji žele sigurnost i pouzdanost u svojim investicijama. Za više informacija, zbog čega smo baš mi siguran izbor pročitajte stranicu O nama, a ukoliko imate dodatnih pitanja, možete pogledati “često postavljana pitanja”.

Na raspolaganju su vam poluge i pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Naša profesionalnost i iskustvo stoje vam na usluzi.