Kako prepoznati zlato – vizuelne, kućne i profesionalne tehnike

Sadržaj

Dobro je poznato da je zlato oduvek simbolizovalo bogatstvo i prestiž, ali da li znate kako se prepoznaje pravo zlato?

Odličan je vid investiranja i čuvanja novca od inflacije, dok se pokloni od zlata izuzetno cene zbog svoje vrednosti. Kao neko ko planira da investira ili za početak samo da se informiše, trebalo bi da znate kako prepoznati zlato pre kupovine.

U nastavku smo prikazali tehnike i metode za prepoznavanje zlata, koje vam neće biti potrebne kada kupujete zlato u društvu za trgovinu plemenitim metalima – Zlatni Standard.

Kupovinom zlata kod nas ste se odlučili za zlato od 24k, 999.9 finoće, pri čemu sve poluge i dukati dolaze u plastificiranom blister pakovanju, kao i odgovarajućim oznakama i LBMA sertifikatom, čime se garantuje originalnost.

Osnovna svojstva i vizuelna provera zlata

Predmeti od zlata su raznovrsni kada se u obzir uzme stepen upotrebe zlata i njegove verodostojnosti, pa je važno razumeti karakteristike koje ukazuju na njegovu autentičnost. Prepoznavanje zlata je veština, koja zahteva znanje i preciznost.

Zlato je plemeniti metal karakterističnog zlatno žutog sjaja koji ne bledi ni pod uticajem vremena ni hemijskih elemenata.

Kako bi se odredila vrednost zlatnih predmeta, koristi se merenje čistoće pomoću karata, gde čistota zlata od 24k označava praktično čisto zlato. Zbog praktične upotrebe, često se zlatni predmeti prave od legura zlata koje su označene manjim brojem karata, te su takvi predmeti manje vredni.

Boja i sjaj kao indikatori čistoće

Žuto zlato najviše oslikava čistoću, dok primetniji beli ili sivi tonovi ukazuju na veći udeo drugih metala, te samim tim i na manji stepen čistoće. Kako čistije zlato ima intenzivniji zlatni sjaj, nedostatak tog sjaja može ukazivati na niži kvalitet ili nečistoće, koje često potiču od drugih mešanih metala.

Preciznije određivanje čistoće na osnovu boje i sjaja zahteva iskusno oko i upotrebu drugih tehnika, ali se i na ovaj način stiče opšti utisak posmatranjem predmeta od zlata.

Nekada kada se predmeti od zlata izgrebu po površini ili kada dođu u kontakt sa sredstvima zbog kojih oksidiraju, mogu izgubiti prvobitnu žuto-zlatnu boju ili se prosto ispod površine vidi boja metala koji su pretežni u ovim predmetima. Ovo je jasan znak da se radi o pozlaćenim ili predmetima sa niskim stepenom zlata u sebi.

Očitavanje žigova i oznaka karata

Proučavanje žigova na zlatnim predmetima neophodan je korak u određivanju pravog zlata i njegove vrednosti. Ovi žigovi su ugravirani u same metale te služe potvrdi autentičnosti zlata i njegove karatnosti.

Na polugama od zlata se nalaze oznake za stepen finoće, oznaka proizvođača i državni žig za plemeniti metal. Takođe, svaki zlatar ima svoju oznaku koja prati žig karatnosti, što predstavlja dodatni element autentifikacije.

Oznake karata mogu imati različite oblike i veličine, te su ponekad izuzetno sitne ili nejasne. Nekada je potrebna lupa ili profesionalna oprema za očitavanje finih detalja i utvrđivanje tačnih informacija.

Na zlatnim predmetima se nalaze oznake koje ukazuju na karatnost i finoću zlata. Ove oznake predstavljaju internacionalni standard i garanciju kvaliteta:

 • 8 karata (8k) oznake 333;
 • 10 karata (10k) oznake 375;
 • 14 karata (14k) oznake 585;
 • 18 karata (18k) oznake 750;
 • 22 karata (22k) oznake 900;
 • 24 karata (24k) oznake 999.

Nije nužno da je zlato bez žiga falsifikat, ali je mnogo veći garant pouzdanosti kada se na zlatnim predmetima nalaze sve potrebne oznake.

Ipak, prisustvo žigova nije konačna potvrda autentičnosti, jer moguće je i da su oni falsifikovani. Zato se savetuje dodatna profesionalna verifikacija kvaliteta i čistoće zlata.

Kada je zlato upakovano u odgovarajuće pakovanje i dolazi sa svim potrebnim sertifikatima autentičnosti, tada nema potrebe za sumnjom. Pogledajte ponudu za zlatne poluge iz našeg Zlatni Standard asortimana.

Bilo da se odlučite za zlatne pločice 1g ili zlatna poluge 1kg, sve one su nesumnjivo najvećeg mogućeg kvaliteta i finoće u skladu sa svim svetskim standardima.

Kako proveriti zlato kod kuće uz nekoliko jednostavnih trikova?

Ukoliko nemate dovoljno iskustva ili prosto želite detaljniju proveru i odgovor na pitanje kako prepoznati zlato bez oznake, testovi i metode za pravo i lažno zlato koje smo predstavili u nastavku će vam biti od koristi.

Kako proveriti zlato kod kuće testom gustine?

Pribor potreban za ovu vrstu testa: čaša vode i precizna digitalna vaga. Bitno je da vaga ima mogućnost merenja do desetinke grama.

Prvo se vaga zlatni predmet na vagici i zabeleži težina. Zatim se isti predmet blago spusti u vodu uz konac ili tanku žicu, dok se izbegava stvaranje mehurića, koji mogu narušiti preciznost merenja. Od težine predmeta u vazduhu se oduzima njegova izmerena „težina“ u vodi, čime se dobija izgubljena težina usled potapanja.

Na osnovu ovih podataka može se izračunati specifična gustina predmeta, odnosno odnos njegove težine u vazduhu prema gubitku težine u vodi. Ako je rezultat blizak standardnoj specifičnoj gustini zlata od 19,32 g/cm³ za čisto zlato, može se zaključiti da je verovatnoća visoka da je predmet zaista od zlata koje je čisto.

Evo i tabele za gustinu zlata zarad efikasne procene korišćenjem ove metode, a ovde se nalazi odgovor i na pitanje kako prepoznati belo zlato:

 • Žuto zlato 14k – gustina od 12,9gr/ml do 14.6gr/ml
 • Žuto zlato 18k – gustina od 15.2gr/ml do 15.9gr/ml
 • Belo zlato 18k – gustina od 14.7gr/ml do 16.9gr/ml
 • Zlato 22k – gustina 17.7gr/ml do 17.8gr/ml
 • Čisto 24k zlato – gustina oko 19.30gr/ml

U našoj ponudi se nalazi zlato najfinije čistoće 19.3gr/ml, u blister pakovanju sa svim potrebnim sertifikatima autentičnosti, bilo da se odlučite za poluge od zlata, kao i Franc Jozef dukat ili dukat Bečke filharmonije.

Šta privlači zlato i da li je to magnet?

Provera zlata može se obaviti i testom magnetom. Jednostavna provera, koja ne daje precizne informacije, ali pruža prilično jasne naznake oko toga da li se radi o zlatu.

Procedura:

 1. Nabavite jak magnet, po mogućstvu neodijumski;
 2. Pažljivo približite magnet zlatnom predmetu;
 3. Posmatrajte da li predmet privlači magnet, jer zlato nije magnetno i ne bi trebalo da reaguje;
 4. Ukoliko dođe do privlačenja, postoji verovatnoća da predmet nije od čistog zlata.
 5. Testirajte istim magnetom predmet za koji sigurno znate da je od čelika, kao kontrolu.

Kako proveriti da li je zlato u pitanju uz test sirćetom?

Jedan od domaćih testova za prepoznavanje čistoće zlata je test sirćetom, koji je relativno bezopasan i jednostavan za izvođenje. Sipajte malo belog sirćeta u staklenu činiju i potopite zlatni predmet u njega.

Ostavite predmet u sirćetu oko petnaest minuta. Ako je predmet od zlata zaista, neće doći do promene boje ili tamnjenja. Ovo je ključna razlika u odnosu na druge metale koji bi mogli pokazati znake korozije.

Posmatrajte predmet nakon izlaganja sirćetu, pa potražite znake promene na površini. Ukoliko predmet postane zelen ili crn, to ukazuje na to da je verovatno u pitanju metal prevučen tankim slojem zlata. Kada nema reakcije sa sirćetom, to može biti indikator da je predmet izrađen od čistog zlata, ali nije u potpunosti garancija.

Kako proveriti zlato i metode koje koriste profesionalci

Do sada opisane metode za proveru zlata se potpuno bezbedno izvode u kućnim uslovima. Sa druge strane, postoje i efikasne metode koje daju odgovor na pitanje kako prepoznati pravo zlato, još efikasnije, ali u kontrolisanim laboratorijskim uslovima.

Spektrometrijska analiza u laboratorijskim uslovima

U laboratorijskim uslovima, često se primenjuje i masena spektrometrija sa induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS), koja podrazumeva prethodno rastvaranje uzoraka u snažnim kiselinama. Preciznost ove metode čini je izuzetno pouzdanom u određivanju prisustva zlata i drugih elemenata. Iako zahteva opsežnu pripremu i specijalističko znanje za upotrebu, ICP-MS daje najegzaktnije rezultate u analizi metala i primenjuje se u visoko specijalizovanim laboratorijama.

Ova tehnika koristi principe emisije ili apsorpcije svetlosti. Kada je uzorak zlata izložen energiji, atomi zlata emituju svetlost na vrlo specifičnim talasnim dužinama. Ovi spektri se zatim mere i upoređuju sa referentnim vrednostima, omogućujući da se precizno identifikuje prisustvo i koncentracija zlata u uzorku. Spektar otkriva sastav materijala.

Za spektrometrijsku analizu koriste se različiti instrumenti. Jedan od najčešćih je atomski apsorpcijski spektrofotometar (AAS), koji meri količinu svetlosti apsorbovanu od strane atomizovanog uzorka zlata i na taj način determiniše njegovu koncentraciju.

Koriste se i drugi sofisticirani spektrometri. Na primer, optička emisiona spektrometrija (OES) i X-ray fluorescencija (XRF) su takođe uobičajene u preciznoj analizi metala. Pored toga, tehnike kao što su Ramanova spektroskopija i infracrvena spektroskopija mogu pružiti dodatne informacije o molekularnoj strukturi i prisustvu nečistoća u uzorku zlata.

Eksperti za dragocene metale često se oslanjaju na savremene spektrometarske tehnike, kao što je XRF (X-ray fluorescence) analiza, koja omogućava neinvazivno testiranje sastava. Ova tehnika koristi rendgenske zrake za identifikaciju elemenata prisutnih u predmetu, pružajući preciznu informaciju o finoći zlata. Zahvaljujući brzoj i tačnoj analizi, XRF je postao preovlađujući metod i odgovor na pitanje kako se proverava zlato u profesionalnim krugovima.

Kako proveriti da li je zlato pravo upotrebom kraljevske vode?

Kraljevska voda je smeša koncentrovane hlorovodične i azotne kiseline, poznata je po svojoj agresivnosti u reakcijama sa plemenitim metalima. Rastvara zlato i može se koristiti za testiranje njegove čistoće.

Kada se zlatni predmet stavi u kraljevsku vodu, pravo zlato prepoznati možete tako što će se rastvoriti, dok će većina neplemenitih metala ostati nedirnuta ili će reagovati drugačije.

Ova metoda zahteva izuzetan oprez zbog toksičnih isparenja, te se preporučuje da se primenjuje samo u kontrolisanim laboratorijskim uslovima sa odgovarajućom zaštitnom opremom.

Nakon izlaganja kraljevskoj vodi, ostatak se analizira, kako bi se utvrdilo prisustvo zlata, a proces se može zakomplikovati ako zlatni predmet sadrži i druge legure. Zbog rizika od oštećenja predmeta i opasnosti od hemijskih reakcija, ovu metodu treba izbegavati za predmete sentimentalne ili materijalne vrednosti, osim ako nije apsolutno neophodna i sprovodi je stručnjak sa iskustvom u hemijskoj analizi plemenitih metala.

Kada je u pitanju pravo zlato, ono je oduvek bilo pravi čuvar vrednosti i sigurna luka u kriznim vremenima. Vrednost zlata dugoročno raste, štiti vaš novac od inflacije i savršena je opcija za investiranje ili kupovinu vrednog poklona za krštenje, poklona za rođenje deteta ili neku drugu posebnu priliku.

Proverite i kako se kreće cena zlata na tržištu iz dana u dan, te na ovaj način posmatrajte vrednost vaše investicije na svakodnevnom nivou. Istražite našu ponudu zlata i pošaljite upit za cenu.