Kovanice koje vrede – koje su vredne kovanice i zašto?

Sadržaj

Kao što strpljivi arhitekta gradi svoje delo ciglu po ciglu, tako i numizmatičar pažljivo slaže svoju kolekciju kovanica i nakita, komad po komad. Prava vrednost leži u retkosti i unikatnosti svakog pojedinačnog novčića.

Nije svaka kovanica samo deo istorije, već može biti i ključno ulaganje koje vremenom sve više dobija na svojoj vrednosti. Prema ovome, i zlatni dukati u našem asortimanu mogu biti sjajna opcija za početno ulaganje, pa zato pogledajte ponudu i pošaljite upit za cenu.

U nastavku saznajte koje su to vredne kovanice i prema kojim kriterijumima dobijaju ovaj status. Zlatni Standard prodavnica investicionog zlata i srebra je za vas pripremila još jedan koristan blog u kome ćete naučiti nešto novo.

Faktori koji povećavaju vrednost kovanica

Precizna evaluacija retkosti i originalnosti su ključni parametri u procenjivanju vrednosti kovanica. Međutim, specifični parametri kao što su ograničenost serije ili greška pri kovanju, eksponencijalno mogu povećati njen značaj i cenu na tržištu kolekcionara.

Serijski broj kovanice, njeno stanje očuvanosti, kao i istorijski momenat u kojem je izrađena često su glavni faktori pri vrednovanju.

Provenijencija (poreklo kovanice) i njeno istorijsko nasleđe mogu znatno da utiču na percepciju njenog značaja. Kovanice izdate pod određenim istorijski relevantnim okolnostima, ili one koje su bile u opticaju tokom posebnih epoha, za numizmatičare predstavljaju ne samo materijalnu, već i kulturnu i istorijsku vrednost. Iz tog razloga, ista kovanica može biti vrednovana različito u zavisnosti od dubine njene priče i doprinosa kolektivnom sećanju.

Retkost i tiraž

Retkost kovanica direktno utiče na njihovu vrednost: što su ređe, to su skuplje. Tiraž određuje koliko je primeraka neke kovanice iskovano.

Kada su u pitanju kovanice od 2 evra kolekcionari kovanica na njih obraćaju posebnu pažnju, naročito na one proizvedene u manjim državama, poput Andore, Monaka, San Marina. Proizvedene su u znatno manjim količinama nego recimo one iz Nemačke, pa su otuda i vrednije.

Kovanica sa niskim tiražem tradicionalno predstavlja „sveti gral“ za kolekcionare. Ako se takva kovanica čuva u prvobitnom, očuvanom stanju, njen značaj i cena značajno rastu.

Osim retkosti i tiraža, faktor starosti takođe igra veliku ulogu u vrednovanju. Stare kovanice mogu imati emotivnu vrednost i pružati uvid u prošle epohe, što ih čini cenjenim među kolekcionarima.

Greške u kovanju

Nenamerne greške tokom procesa kovanja, kao što su dvostruki otisci, pomerenje slojeva ili neadekvatan pritisak mašine tokom izrade, rezultiraju kovanicama koje imaju jedinstvene fizičke karakteristike. Takve anomalije privlače pažnju kolekcionara, jer ih čine retkima na numizmatičkom tržištu. Ponekad su te greške vidljive golim okom, dok se druge mogu detektovati samo detaljnom analizom stručnjaka.

Primeri uključuju i kovanice sa nestandardnim materijalom ili pogrešnom legurom, koje izmiču strogim kontrolama kvaliteta. Opravdano se smatraju numizmatičkim blagom, jer predstavljaju ogledalo ljudskih grešaka unutar sofisticiranih kovničkih procesa.

Specifičnost grešaka može varirati, od pogrešno postavljenih elemenata dizajna do kompletno presavijenih kovanica, koje nisu trebale napustiti kovnicu. Kolekcionari često traže ove „greške“ kako bi popunili svoju zbirku, a njihovo otkrivanje može rezultirati značajnim finansijskim dobitkom. Određene greške u kovanju postale su toliko poznate da ih sada kolekcionari kovanica širom sveta prepoznaju i aktivno traže.

Primera radi, danas na tržištu numizmatičara imamo kovanice od 2 evra koje vrede i do 3.000 evra po komadu. Razlog je greška livnice iz Litvanije tokom proizvodnje, zbog mane na ivicama ovih novčića.

Kada su u pitanju greške u kovanju, imamo još jedna zanimljiv primer, a to su vredne kovanice od 1 eura, na kojima je na poleđini greškom prikazana stara karta Evrope, a proizvede su u Portugalu od 2002. do 2007. godine.

Specijalne serije i istorijski značaj

Pojava specijalnih serija nije retkost, sa tim da ove kovanice ne izlaze na tržište u velikom broju. Primer ove prakse jeste i kovanje samo 20.001 specijalnih novčića 2007. godine i to povodom smrti nekadašnje princeze od Monaka, Patriše Grejs.

Izlazile su na tržište postepeno, od 2007. do 2014. godine i u tom periodu su vredele oko 120 evra, dok je danas njihova vrednost i po 4.000 evra.

Numizmatičarima su posebno interesantne očuvane kovanice iz određene istorijske epohe ili koje na neki način reprezentuju značajan period iz prošlosti.

Očuvanost kovanica

Pogledajte kako izgledaju oznake za očuvanost kovanica i na koji način ih opisuju:

 1. FDC (Fleur de Coin) – savršeno očuvane kovanice bez ikakvih tragova korišćenja;
 2. UNC (Uncirculated) – kovanice koje nisu bile u opticaju, ali mogu imati sitne nedostatke;
 3. EF (Extremely Fine) – minimalni znaci korišćenja, gotovo neprimetni golim okom;
 4. VF (Very Fine) – vidljivi znaci habanja, ali su detalji još uvek jasni;
 5. F (Fine) – znaci upotrebe su jasni, dok pojedini detalji mogu biti izlizani;
 6. VG (Very Good) – jasni znaci dugotrajne upotrebe, sa istrošenim detaļjima;
 7. G (Good) – detalji su veoma istrošeni, ali su osnovni elementi i dalje prepoznatljivi;
 8. AG (About Good) – detalji su skoro nevidljivi, osim najosnovnijih oblika i tekstova.
 9. P (Poor) – kovanice su u toliko lošem stanju da su prepoznatljivi samo osnovni obrisi.

Provera autentičnosti

Poznavanje specifičnih karaktera originalnih izdanja je neophodno za eksperta koji vrši proveru, dok najmanja sumnja u autentičnost može drastično umanjiti vrednost kovanice.

Evo i kako izgleda ovaj proces:

 • Pregled detalja i grafičkih elemenata radi provere originalnosti;
 • Provera težine i dimenzije kovanica u skladu sa zvaničnim specifikacijama;
 • Upotreba specijalizovane opreme, poput mikroskopa;
 • Provera kovanice kroz istorijske zapise i poređenje sa poznatim autentičnim primerima;
 • Zvučni test pri kucanju kovanice može ukazati na autentičnost materijala;
 • Analiza sastava metala putem hemijskih testova ili spektrometrije.

Uticaj zlata i srebra na cenu i vrednost kovanica

Plemeniti metali poput zlata i srebra takođe značajno utiču na vrednovanje kovanica, uporedo sa svim ostalim pomenutim faktorima.

Zlato je oduvek bilo simbol bogatstva i moći, zbog čega su zlatne kovanice visoko kotirane među investitorima i kolekcionarima. Srebrne kovanice takođe zadržavaju značajno mesto na tržištu, sa cenama koje reflektuju fluktuacije cene srebra na svetskom tržištu plemenitih metala.

Čistoća i masa plemenitog metala značajno doprinose tržišnoj vrednosti kovanice. Retke i starije serije sa visokim procentom čistog zlata ili srebra posebno su cenjene.

Značajno je istaći i razliku od nekih kovanica koje se vrednuju na osnovu faktora istorijskog nasleđa, rariteta i slično, sa onim koje vrednujemo zato što su izrađene od vrednog plemenitog metala.

Ove druge ne morate potraživati u numizmatičarskim krugovima, već ih možete nabaviti veoma lako i praktično. Pogledajte ponudu kada su u pitanju proizvodi Bečka filharmonija dukat i Franc Jozef dukat i pošaljite upit za cenu.

Kupite zlatnik za poklon kod nas ili uložite u ove novčiće ili poluge kao u svoju početnu investiciju.

Investitori pažljivo prate cenu zlata i srebra na globalnom tržištu, jer su promene direktno povezane sa vrednošću kovanih numizmatika.

Najvrednije kovanice – top 5 najvrednijih kovanica

Najvrednije kovanice u svetu numizmatike su one koje izazivaju divljenje zbog svoje unikatnosti, očuvanosti i istorijske značajnosti.

Na vrhu liste najvrednijih su:

 1. 1907 – Saint-Gaudens Double Eagle
 2. 1822 Half Eagle Gold Coin
 3. 1343 Edward III florin
 4. 1787 Brasher Doubloon
 5. 1913 Liberty Head Nickel

Poseban naglasak na ove kovanice stavljaju njihove anegdote i legende koje su ih obavijale tokom vremena, što ih pravim numizmatičkim blagom, čija vrednost kontinuirano raste. Saznajte i nešto više o njima u nastavku.

Saint-Gaudens Double Eagle

Kovanica Saint-Gaudens Double Eagle simbolizuje vrhunac numizmatičke umetnosti i vrednosti. Ovaj zlatnik, čija izrada datira iz ranog 20. veka, predstavlja pravo remek-delo.

Dizajnirao ju je slavni skulptor Ogastus Sent-Gaudens (Augustus Saint-Gaudens) na molbu predsednika Teodora Ruzvelta, sa ciljem da revitalizuje američke zlatne kovanice. Zbog svoje estetike i istorijskog značaja, Double Eagle se smatra jednom od najlepših kovanica ikada iskovanih.

Do 1933. godine kada se završila proizvodnja, većina ovih kovanica je povučena i istopljena, usled zabrane privatnog posedovanja zlata. Ipak, neki primerci su uspeli da izbegnu ovu sudbinu, te su zbog toga izuzetno retki danas.

Najpoznatiji primerak Double Eagle novčića iz 1933., prodat je na aukciji 2005. godine za skoro 5 miliona dolara. Ova cena odražava kako kulturni, tako i materijalni značaj zlatnika.

Kao takav, Saint-Gaudens Double Eagle novčić je više od monetarnog platnog sredstva. On je umetnički i numizmatički dragulj, pravo obeležje vremena kojem pripada.

1822 Half Eagle Gold Coin

Zlatnik Half Eagle iz 1822. godine trenutno je jedan od najređih novčića koji postoje. Izdat sa denominacijom od 5 dolara od strane “Američke kovnice”, dok je dizajn orla kreirao Džon Rajh (John Reich).

Oko 17.800 komada novčića iz 1822. godine je napravljeno, ali se veruje da danas postoji samo tri. Dva od njih se trenutno nalaze u “Nacionalnoj numizmatičkoj kolekciji Instituta Smitsonijan”. Preostali Half Eagle novčić je prodat za skoro 700.000 američkih dolara još 1982. godine.

Edward III Florin

Edward III Florin, poznat i kao Double Leopard, predstavlja jednu od najređih engleskih zlatnih kovanica. Kovana je 1344. godine u doba vladavine kralja Edvarda 3. i obeležila je time ključnu promenu u engleskom novčanom sistemu.

Njen raritet proističe iz minimalnog broja kovanja i kasnijeg povlačenja iz opticaja, čime su postali numizmatički dragulji. Primenjivanje savremenih metoda datiranja i verifikacije potvrdilo je autentičnost preživelih primeraka, zbog čega su ne samo numizmatički važni, već i istorijski značajni.

Ova kovanica bila je namenjena da služi kao valuta za plaćenje širom Evrope, ali je brzo povučena iz upotrebe. Poznato je da danas postoji samo 3 primerka. Dva se nalaze u “Britanskom muzeju”, dok je jedan od njih u privatnom vlasništvu, nakon što je prodat na aukciji 2006. godine za preko pola miliona evra.

1787 Brasher Doubloon

Zlatnik Brasher Doubloon iz 1787. godine stvorio je njegov imenjak: zlatar Džefrem Brašer (Ephraim Brasher). Brašer je samostalno izradio ovaj zlatnik po sopstvenom nahođenju, uz bakarne novčiće, kada je zakonodavstvo države Njujork odbilo njegovu molbu za kovanje novih bakarnih novčića.

Postoji nekoliko varijanti, svaka uključuje Brašerov pečat. Jedan novčić, koji je uključivao pečat na grudima orla, prodat je za zadivljujućih 7.4 miliona dolara 2011. godine, dok je drugi sa oznakama na grudima orla dostigao 4.5 miliona funti samo tri godine kasnije. Danas postoji samo nekoliko ovih novčića.

Liberty Head Nickel

Kovana između 1883. i 1912. godine, Liberty Head Nickel ostaje jedna od najcenjenijih američkih kovanica među kolekcionarima.

Posebno su cenjene one iz 1913. godine, kojih postoji samo pet primeraka.

Liberty Head Nickel kovanice iz 1913. godine nisu bile autorizovane za javno kovanje, što je povećalo njihovu retkost i kolekcionarsku vrednost. Kreiran je samo mali broj ovih novčića i svi su do 1920. bili u vlasništvu Semjuela Brauna, bivšeg radnika “Američke kovnice”, dok se danas procenjuje da ih ima 5 na celom svetu, od čega je jedan prodat za oko 3.7 miliona dolara 2010. godine.

Ovih pet u velikoj konkurenciji, kada su u pitanju najtraženije kovanice, ušlo je u naš uži krug. Kovanice koje vrede ne odražavaju samo novčanu vrednost koju nose u sebi, već i priču upletenu u njihove kreacije i kontraverzan ulazak u svet numizmatike.

Njihova ekskluzivnost i istorijski značaj stavljaju ih na vrh liste želja kolekcionara, a cena jednog primerka kao što ste videli može dostići i do milionskih iznosa na aukcijama. Vredne kovanice od 50 centi, euro ili 2 evra vam u svetu numizmatike mogu doneti mnogo više. Istražite i koje su to najvrednije srpske kovanice, jer ih možda poseduje neko od vaših bližnjih, a da to ni ne zna.

Nadamo se da ste uživali u još jednom našem tekstu i saznali nešto novo. Ukoliko vas zanima svet zlata i srebra, redovno pratite Zlatni Standard blog članke.

Pored toga, istražite i ponudu zlatnih poluga različite gramaže i uplovite u svet investiranja, sačuvajte vrednost novca u kriznim vremenima i kroz godine pratite njegovo uvećanje.

Klikom na link pogledajte i kako se kreće cena zlata trenutno i za određeni izabrani vremenski period.