8 razloga za investiranje u zlato

investiciono-zlato
Sadržaj

Već mnogo godina, zlato ima status najvrednije robe na tržištu. Zlato se može posedovati kao finansijska imovina, kao luksuzan komad nakita ili se može čuvati kao rezerva bogatstva.

Kroz čitavu istoriju, investiciono zlato se smatralo sigurnim utočištem za kapital i do dana današnjeg zlato je najsigurnije ulaganje na tržištu. Zlato štiti investicije i čuva vrednost gotovine u vreme nesigurnosti na berzi, ekonomskih turbulencija ili geopolitičkih problema. Investiciono zlato obično dolazi u obliku zlatnih poluga, zlatnih pločica, zlatnih dukata ili zlatnog nakita.

#1 Zlato štiti od volatilnosti tržišta

Investitori i trgovci zlatom suočavaju se na kratkoročnim, ali i dugoročnim tržišnim rizicima. Volatilnost je kolebanje, nesigurnost na koju utiče inflacija, geopolitičke promene i usporavanje ekonomske aktivnosti.Da bi ublažili te rizike, potrebno je imati zlato u svom investicionom portfoliju.

Zlato štiti od situacije u kojoj bi druge imovine mogle trpeti zbog volatilnosti pod pritiskom tržišta ili ekonomske nesigurnosti. Ako investitori primete porast tenzija na tržištu, okreću se investicionom zlatu i podižu mu cenu.

#2 Zlato štiti od inflacije

Glavni ekonomski rizik na globalnom nivou je visoka inflacija. Inflacija se definiše kao postepeno povećanje cena roba i usluga. Do inflacije može doći kada troškovi potrošačkih dobara, usluga i osnovnih potrepština naglo porastu. Investiciono zlato deluje kao tampon protiv smanjene kupovne moći papirnog novca.

Statistika govori da je u proteklih 12 meseci inflacija porasla za 7,9%. Ovo je najviši nivo za 40 godina i nema nikakvih naznaka da će inflacija početi da se smanjuje. Tokom 1970-ih godina, dugotrajna inflacija dovela je do stagnacije ekonomske aktivnosti u periodu od čitavih deset godina.

Verovatno se pitate, šta ovo znači za vaš novac? Upravo se vrednost vašeg novca smanjuje, kako inflacija raste. U budućnosti, biće vam potrebno daleko više dolara da kupite istu količinu dobara i usluga.

Cena nekretnina, kao fizičkog sredstva, takođe raste kao posledica inflacije.Između inflacije i zlata, na neki način, postoji izvesna, realna korelacija. Ako je stopa inflacije visoka, cena zlata brzo raste jer ljudi, takođe brzo posežu za njim. Sve to, zajedno sa logičnim strahom od uticaja rastuće inflacije, može dovesti i do neograničenog skoka cena zlata.

Bilo kako bilo, zlato je oduvek bilo sigurno utičište i kroz čitavu istoriju bilo je prirodna zaštita od inflacije. Investiranjem u zlato čuvate svoj novac.

#3 Zlato je odličan diversifikator portfolija

Diversifikacija portfolija je investiciona strategija koja podrazumeva raspodelu sredstava različitim vrstama imovine u cilju smanjenja rizika. Na ovaj način, potencijalni gubitak u jednom segmentu može da se nadoknadi dobitkom u drugom.

Kada tradicionalna imovina doživi gubitke na tržištu, investiciono zlato obično trpi manje gubitke u poređenju s akcijama. Mnogi investitori  drže zlato jer je visoko likvidno. Zlato je pogodno za diversifikaciju portfolija jer nije povezano sa konvencionalnom imovinom, kao što su akcije ili obveznice.

U zavisnosti od toga kako ekonomija funkcioniše, dobro ili loše, određeni sektori tržišta će biti više favorizovani od drugih. Kao posledica toga, cene akcija mogu oscilirati. Međutim, ako imate investiciono zlato kao deo svog diversifikovanog portfolija, vi imate imovinu koja je stabilna, bez obzira na stanje ekonomije. Investitori slobodno mogu da se oslone na zlato, jer ono deluje kao stabilizator portfolija.

Bez obzira na recesije, krize, vrednost zlata nije podložna velikim promenama cena i vredi ga posedovati kao dugoročno ulaganje.

#4 Američki dolar slabi

Američki dolar smatraju svetskom rezervnom valutom. Ipak, postoji nekoliko faktora koji su doprineli slabljenju američkog dolara. Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država, Federalne rezerve, kontroliše monetarnu politiku.

FED je postavio izuzetno niske kamatne stope, što podstiče ljude da pozajmljuju novac. Upravo ta laka dostupnost novca, na kraju dovodi do pada tržišne vrdnosti dolara. Jednostavno, vaš papirni novac vredi sve manje i manje. Američki dolar nije podržan zlatom i može se beskrajno štampati.

Kako se štampa više novca, dolar postaje manje vredan, a kao posledica toga rastu troškovi života. Kada se ovo dogodi, investitori često i rado prelaze na zlato jer ima osobine retkosti, trajnosti i visoke potražnje

#5 Zlato je retki resurs visoke potražnje

Zlato je izuzetno tražena investicija. Veličina tržišne kapitalizacije zlata je ogromna i vredna više od 12 biliona dolara. Tržišna kapitalizacija je Indikator veličine i obima prometa na berzi. Mnogi investitori prodaju zlato ili ulaze u trgovinu zlatom upravo iz ovog razloga.

Zlato je vredno upravo zbog ponude i potražnje. S obzirom da je redak i dragocen metal, ponuda mu je ograničena. Razlog zašto je zlato vredno je zbog ponude i potražnje. Zlato je retki dragoceni metal, što znači da mu je ponuda ograničena. Teško ga je proizvesti, troškovi rudarenja su visoki, uključujući istraživanje i ekstrakciju zlata iz zemlje. Ponuda zlata je ograničena, bez obzira što se masovno kopa i proizvodi.

Ako vas interesuje ulaganje u zlato, pratite trendove na tržištu i berzi zlata i pratite cene zlata, kao i kompanije koje se bave rudarenjem zlata kako biste razumeli eventualne promene vrednosti zlata u budućnosti.

#6 Zlato ima istoriju snažnih performansi

Zlato ima snažnu istoriju i to ga čini privlačnom imovinom za posedovanje kao deo diversifikovanog, dugoročnog portfolija. Cena zlata trenutno iznosi oko 1.900 dolara, a njegova vrednost  se povećala za više od 11% u odnosu na godinu dana.

U poslednjih 20 godina, zlato se vratilo svojim investitorima za više od 560%. Svoju najvišu cenu, zlato je dostiglo u avgustu 2020. godine, premašivši oznaku od 2.000 dolara. Tokom pandemije koronom, došlo je do male nestabilnosti, ali je ipak vrednost zlata porasla.

Danas, bez obzira na rat između Rusije i Ukrajine, vrednost zlata je u porastu. U međuvremenu, postoje i geopolitičke nestabilnosti unutar i izvan Sjedinjenih Američkih Država, berza je nestabilna, cene nafte i gasa rastu, a inflacija u globalnoj ekonomiji ostaje, bez tendencija za opadanjem.

#7 Zlato je sigurno utočište

Investitori mogu da se oslone na zlato kao defanzivnu investiciju kada je sve drugo rizično. Investiciono zlato je najbolji čuvar vašeg novca i ima karakteristike imovine. Nema rizik od gubitka vrednosti i ima snažan dosije na dugi rok kao sigurno utočište.

#8 Zlato se drži kao međunarodna rezerva

Bez obzira što svet više nije na zlatnom standardu, centralne banke u mnogim zemljama i dalje kupuju fizičko zlato kao rezervnu imovinu. Prema istraživanju Svetskog saveta za zlato, najmanje 25% centralnih banaka širom sveta planira da kupi zlato ove godine. To je najviši procenat u poslednjih pet godina.

Istorija korišćenja zlata kao podrške papirnim valutama je veoma bogata. Čak i ako to nije zakonom obavezno, budite uvereni da su glavne valute širom sveta oduvek održavale vezu sa zlatom. Zlato i dalje funkcionišu kao stabilan oblik štednje za vlade i velike institucije.

Budite realni o ulozi zlata u vašem portfoliju

Zlato je imovina koja ima razne primene u različitim scenarijima i uključeno je u milione investicionih portfolija širom sveta. Investitori prepoznaju vrednost koju zlato donosi u diverzifikovanom portfoliju, posebno tokom perioda tržišnih stresova. Zlato ima ulogu da uravnoteži vaše investicije kada postoji nesigurnost u svetu.

Svaki investitor koji želi da zaštititi vrednost svog novca, da diversifikuje svoje investicije i da se zaštiti od inflacija i ostalih tržišnih rizika, trebalo bi da razmotri dodavanje zlata u svoje portfolije. U svetu nesigurnosti, investiciono zlato je sigurno. I to je najvažnije.

Kako vam možemo pomoći?

Razumevanje kako pravilno proračunati cenu zlata i cenu po gramu zlata ključno je za postizanje fer i povoljne prodaje. Pratite trenutne cene zlata, utvrdite čistoću vašeg zlata i koristite online kalkulatore kako biste bili dobro informisani prilikom pregovora sa otkupljivačima. Pametno upravljanje ovim aspektima vam pomaže da ostvarite najbolje moguće rezultate prilikom prodaje vašeg zlata.

Ako imate dodatnih  pitanja o investiranju u zlato ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, kako i gde se može kupiti investiciono zlato u Srbiji?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata.

Svoje zlatne poluge i dukate možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!