Porast zlatnih rezervi zemalja Briksa i zemalja G20 u protekloj godini

Sadržaj

Zemlje Briksa i G20, u 2023. godini značajno su povećale zalihe zlatnih rezervi. Šta nam to govori? Govori nam da se svi, gotovo paranoično, trude da obezbede veće količine zlata. Zašto? Upravo zbog straha od globalnih finansijskih kriza, ekonomskih nesigurnosti, pa i geopolitičkih problema. U vremenima u kakvim živimo, to i nije čudno. Svi žele zaštitu. A, ima li šta sigurnije od zlata? Nema.

brics-bdp-g20

Kakva je uloga zlata u svetskim ekonomijama?

Zlato igra glavnu ulogu u svetskim ekonomijama. Te uloge su složene i višedimenzionalne, istorijske, kulturne, a danas i savremene finansijske. Zlato je retko, vredno, trajno, to ga čini ključnim elementom u globalnom finansijskom sistemu. Zlato služi kao temelj finansijske sigurnosti za centralne banke širom sveta, pružajući sigurnost od inflacije i valutnih rizika. Akumulacija zlatnih rezervi od strane zemalja BRICS-a i G20 reflektuje njihovu težnju za diversifikacijom rezervi i smanjenjem zavisnosti od tradicionalnih valuta. U međunarodnoj trgovini, zlato je prihvaćeno kao univerzalno sredstvo plaćanja i konačno sredstvo poravnanja međunarodnih računa. Zlato i danas služi kao pouzdano sredstvo razmene, u određenim okolnostima, iako međunarodna trgovina koristi valute. Zlato je taj pokazatelj, parametar za ekonomsko poverenje, a osim finansijskih aspekata, zlato ima značajnu ulogu u proizvodnji i potrošnji, u industrijama, elektronike, stomatologije, nakita. Sve to dodatno podstiče njegovu vrednost.

Analiza rasta zlatnih rezervi zemalja Briks-a

Briks predstavlja preko 40% svetske populacije i skoro trećinu globalne ekonomske proizvodnje i zato je jedan od najvažnijih svetskih ekonomskih blokova. U protekloj godini, zemlje Briks-a demonstrirale su impresivan rast svojih zlatnih rezervi. Polovinom 2023. godine, ukupan procenat zlatnih rezervi centralnih banka zemalja Briks-a, bio je preko 15% ukupnog zlata u svetskim centralnim bankama. Rusija, Kina i Indija, sa svojim dugogodišnjim trendom povećanja zlatnih rezervi, rangirale su se u prvih deset u svetu po količini zlata. Brazil i Južna Afrika, takođe su zabeležile veoma značajno povećanje svojih rezervi zlata.

Kina i Rusija na čelu rasta

Kina i Rusija, kao predvodnici ovog trenda, nastavljaju da akumuliraju zlato, čime ne samo da jačaju svoje ekonomske pozicije već i signaliziraju svoju težnju za većom finansijskom nezavisnošću od zapadnih ekonomija. Ta težnja ka nezavisnosti, najviše se zasniva na ideji o stvaranju nove valute koja bi bila konkurent američkom dolaru. Briks želi novu rezervnu valutu, koja će biti podržana korpom svojih valuta. Šta je cilj? Cilj je da se da se “sruši” dolar, koji čini oko 90% ukupne trgovine valutama. Ali, o ovoj temi možete pogledati i u ovom tekstu u delu dedolarizacija. Dakle, Rusija u svojim rezervama poseduje 2.351 tonu zlata i nalazi se na petom mestu po veličini zlatnih rezervi. U stopu je prati Kina, sa 2.236 tona zlata i šestim mestom po veličini zlatnih rezervi. Kina je inače, zemlja koja je kupila najviše zlatnih rezervi (224 tone) u toku prošle 2023. godine.

Brazil, Indija, i Južna Afrika prate trend

Brazil, Indija, i Južna Afrika, pokazali su značajan interes za povećanje svojih zlatnih rezervi, što ukazuje na širi globalni trend prema osiguranju ekonomskih temelja upravo kroz zlato. Indija se nalazi na devetom mestu po veličini zlatnih rezervi i poseduje 804 tona zlata. Rezerve zlata u centralnoj banci Brazila iznose 130 tona. Ni Južna Afrika ne zaostaje sa 126 tona zlata u svojim rezervama.

G20 zemlje takođe povećavaju zlatne rezerve

Zemlje članice G20, koje uključuju neke od najrazvijenijih ekonomija sveta, takođe imaju tendenciju povećanja zlatnih rezervi. Ovo povećanje zlatnih rezervi od strane G20 zemalja potvrđuje globalnu težnju ka većoj ekonomskoj stabilnosti. Zemlje G20, prošle godine povećale su svoje zlatne rezerve za ukupno 213 tona zlata (nešto više je Kina sama kupila u protekloj godini, 224 tone). Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Italija, kao ključni igrači u grupi G20, nastavljaju da održavaju visok nivo zlatnih rezervi, što dodatno potvrđuje njihovu ulogu u globalnoj ekonomskoj stabilnosti.

Dugogodišnji lider u količini zlatnih rezervi su Sjedinjene Američke Države, koje su krajem prošle godine imale 8.133 tone zlata. Sledi Italija sa 2.452 tone, Francuska sa 2.437 tona, Japan 846 tona, Velika Britanija 310 tona, Meksiko 121 tonu i Australija sa 77,5 tona zlata u svojim zlatnim rezervama. Među zemljama čija su tržišta u razvoju, najveće rezerve zlata imaju Saudijska Arabija sa 323 tone, Južna Koreja 104,5 tona, Indonezija 79 tona i Argentina sa 62 tone zlata. Dve velike ekonomije su smanjile svoje zlatne rezerve krajem prošle godine. Turska za 60 tona, pa u rezervama zlata ima 726,5 tona i Nemačka, koja je smanjila zlatne rezerve za 2,5 tone i poseduje 3.356 tona zlata. Postoji i jedna zemlja, članica G20 koja nema nikakve zlatne rezerve, to je Kanada.

Šta ovo znači za svetsku ekonomiju

Povećanje zlatnih rezervi od strane zemalja Briks-a i G20 može imati dalekosežne posledice za globalnu ekonomiju. Osim što predstavlja mehanizam zaštite od finansijskih kriza, ovo takođe može uticati na globalno finansijsko tržište i kurs valuta.

Rast zlatnih rezervi u zemljama Briks-a i G20 tokom protekle godine, jasan je pokazatelj težnje globalnih ekonomija ka većoj stabilnosti i sigurnosti. U svetu i vremenu punom ekonomskih izazova, zlato ostaje jedan od ključnih temelja na kojima zemlje mogu da izgrade svoju finansijsku budućnost. Povećanje diversifikacije strukture, tj. poboljšanje strukture deviznih rezervi, povećava ukupnu globalnu finansijsku stabilnost. Zlato u periodu pojačane neizvesnosti dobija na svojoj vrednosti, na značaju i to je važno za ukupnu finansijsku stabilnost građana.

Najčešća pitanja o zlatnim rezervama

Šta su zlatne rezerve?

Zlatne rezerve predstavljaju količinu zlata koju drži centralna banka ili vlada jedne zemlje kao deo svojih deviznih rezervi. Zlato se obično čuva u bankama unutar ili izvan zemlje i koristi se kao sredstvo za finansijsku sigurnost, a može biti aktivirano u cilju stabilizacije valute.

Zašto zemlje akumuliraju zlatne rezerve?

Mnogo je razloga zbog kojih zemlje akumuliraju zlatne rezerve. Zlatne rezerve se koriste kao osiguranje protiv neželjenih promena u vrednosti nacionalne valute. Držanje zlatnih rezervi uz ostale oblike imovine (diversifikacija) omogućava zemljama da se zaštite od potencijalnih gubitaka u vrednosti drugih sredstava. Rezerve zlata se mogu koristiti kao sredstvo za obavljanje međunarodnih transakcija i plaćanja. Držanje zlatnih rezervi šalje određeni signal jedne zemlje o finansijskoj snazi i stabilnosti, pa time uliva poverenje investitora i drugih zemalja u ekonomsku politiku te zemlje.

Kako se meri porast zlatnih rezervi?

Porast zlatnih rezervi meri se u tonama ili procentima u odnosu na prethodni period. Statistike o zlatnim rezervama obično objavljuju centralne banke ili međunarodne finansijske organizacije kao što je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Koje su zemlje Briks-a zabeležile najveći rast zlatnih rezervi u protekloj godini?

Najveći rast zlatnih rezervi u protekloj godini zabeležila je Kina. I Kina i Rusija, tradicionalno prednjače u povećanju svojih zlatnih rezervi.

Kako povećanje zlatnih rezervi utiče na ekonomiju zemlje?

Povećanje zlatnih rezervi može, samo pozitivno uticati na ekonomsku stabilnost zemlje. Povećanje rezervi zlata jača poverenje investitora i smanjuje zavisnost od stranih valuta, ali i služi kao osiguranje protiv globalnih ekonomskih šokova.

Da li sve zemlje G20 povećavaju svoje zlatne rezerve?

Iako većina zemalja G20 teži povećanju svojih zlatnih rezervi, stepen i intenzitet akumulacije zlata može se razlikovati. Uglavnom su sve zemlje povećale svoje rezerve zlata, osim Turske i Nemačke, koje su, u nekom procentu smanjile svoje zlatne rezerve.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!