Šta znači pojam „LBMA sertifikovano“ za zlatne poluge?

zlatne-poluge-lbma
Sadržaj

Investiranje u zlato je jedna od najpouzdanijih investiciona strategija, a zlatne poluge simbol vrednosti i sigurnosti. Ali, da li je sve baš tako sigurno? Kako da znamo da li smo zaista dobili ono što smo platili? U ovom tekstu ćemo istražiti šta znači pojam „LBMA sertifikovano“ za zlatne poluge i zašto je to od suštinskog značaja za investitore.

Šta je LBMA i Good Delivery standard?

Šta je LBMA?

„London Bullion Market Association“ ili LBMA, predstavlja udruženje učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona. Ovo međunarodno udruženje postavlja standarde na globalnom tržištu plemenitih metala. Članovi grupacije LBMA uključuju trgovce, proizvođače, rafinerije, rudarske kompanije i grupacije, kao i lica koja pružaju usluge skladištenja i obezbeđenja dragocenih metala. LBMA ima svetski ugled i veoma stroge uslove, koji isključuju mogućnost manipulacije robom (od gramaže do finoće i sl.)

Good Delivery standard

Good Delivery standard je standard koji postavlja LBMA za zlatne poluge i druge oblike investicionog zlata. LBMA je odgovorna za akreditaciju „Good Delivery“ i održava listu „Good Delivery“ od 1987. godine. Ova lista obuhvata rafinerije zlata i srebra koje su priznati kao proizvođači zlatnih poluga određenog standarda. Takve rafinerije su ovlašćene da proizvode poluge sa oznakom „Good Delivery“. Ovaj standard je važan, jer potvrđuje da zlatne poluge koje proizvodi ta institucija zadovoljavaju visoke standarde kvaliteta i da su pogodne za investiranje. Standardi „Good Delivery“ uključuju precizne zahteve, kao što su očekivane dimenzije poluga, način merenja i način livenja, odnosno kovanja.

Šta je LBMA sertifikovana zlatna poluga i koje su njene prednosti?

Investiranje u zlato je ozbiljan proces. Nije dovoljno samo kupiti bilo koju zlatnu polugu. LBMA ima za cilj standardizaciju kvaliteta zlatnih poluga kojima se trguje na globalnom tržištu. LBMA zlatna poluga je poluga od plemenitih metala, proizvedena prema istim standardima kvaliteta kao i poluge „Good Delivery“. Poluge moraju zadovoljiti standarde u pogledu čistoće, kvaliteta i fizičkog izgleda. Zlatne LBMA poluge moraju imati neto težinu (sadržaj čistog zlata) približno 400 finih unci ili „troy-a“. Dalje, poluge bi trebalo da imaju oblik trapezoida, da budu glatke i ravne površine, da poseduju žig rafinerije i ispitivača, finoću, serijski broj i težinu uključujući i jedinicu težine.

lbma-poluge-sertifikat

Ovo su ključne prednosti LBMA sertifikovanih zlatnih poluga:

Garancija kvaliteta

LBMA zlatna poluga pre svega znači da imate u rukama globalno prepoznat proizvod od pouzdanog proizvođača. Poluge proizvedene u skladu sa LBMA standardima pružaju garanciju čistoće, sadrže zlato sa finoćom od 99,99% (odnosno 999,9; tzv. četiri devetke, Fine Gold).

Likvidnost

Zlatne poluge sa LBMA sertifikatom poznate su širom sveta, priznate i veoma likvidne. To znači da možete brzo prodati svoje zlatne poluge po fer ceni, ako odlučite da ih prodate.

Pouzdanost

LBMA sertifikat je priznat autoritet u industriji plemenitih metala. LBMA daje investitorima dodatnu sigurnost, a investiranje u LBMA sertifikovane zlatne poluge znači da se oslanjate na reputaciju ovog udruženja.

Kako se proizvode LBMA sertifikovane zlatne poluge?

Da bismo bolje razumeli proces proizvodnje LBMA sertifikovanih zlatnih poluga, važno je znati kako rafinerije i kovnice zadovoljavaju stroge standarde.

Čistoća zlata

LBMA zahteva da zlatne poluge sadrže visoku čistoću zlata, obično 99,99% (ili 999,9). Ovo je ključni faktor za dobijanje sertifikata „Good Delivery“.

Proces proizvodnje

Zlatne poluge se proizvode u rafinerijama pod strogim kontrolisanim uslovima i uz najviši stepen tehnoloških i ekoloških standarda. Ovaj proces osigurava da poluge budu čiste i da zadovolje sve standarde.

Kontrola kvaliteta

Rafinerije i kovnice koje žele da dobiju LBMA sertifikat moraju proći rigorozne kontrole kvaliteta. Te kontrole uključuju redovne inspekcije i testiranja kako bi se garantovalo da poluge ispunjavaju sve zahteve.

Gde kupiti LBMA sertifikovane zlatne poluge?

Odlučili ste da investirate u LBMA sertifikovane zlatne poluge. Ali, gde ih najsigurnije možete kupiti? Ovo su pouzdani izvori za kupovinu LBMA poluga:

Sertifikovani odnosno specijalizovani prodavci

Najbolja opcija su sertifikovani odnosno specijalizovani prodavci investicionog zlata. Ovi prodavci su dobili sertifikat od strane LBMA za prodaju poluga i garantuju njihovu autentičnost.

Banka

Neke banke, takođe nude prodaju LBMA sertifikovanih zlatnih poluga. Ovo je dobra opcija ako želite da obavite transakciju sa bankom u koju imate poverenje. Ipak, iz nejasnih razloga, srpske banke još uvek nisu prepoznale investiciono zlato kao proizvod koji je atraktivan klijentima pa trgovina zlatom sa bankama još uvek nije moguća u Srbiji.

Pouzdani Internet prodavci

Postoji nekoliko Internet prodavaca koji nude LBMA sertifikovane zlatne poluge. Pre nego što se odlučite za onlajn kupovinu, obavezno istražite i proverite reputaciju i ozbiljnost prodavca.

Zlatni Standard nudi zlatne poluge i zlatne pločice vodećih LBMA akdreitovanih rafinerija kao što su The Royal Mint, C.HAFNER, Argor Heraeus i druge.

Dodatne Informacije o LBMA sertifikaciji

Iako smo već istražili osnove LBMA sertifikacije za zlatne poluge, postoje i dodatne informacije koje su važne za razumevanje ove teme.

Provera i nadzor

LBMA redovno sprovodi provere i nadzor proizvođača zlatnih poluga, Na taj način se osigurava da i dalje ispunjavaju standarde „Good Delivery“. Ove provere uključuju fizičke inspekcije rafinerija i kovnica, kao i analizu uzoraka zlatnih poluga. Čitav proces garantuje da sertifikovani proizvođači održavaju visoke standarde tokom vremena.

Upotreba zlata u industriji

LBMA sertifikovano zlato nije namenjeno samo investitorima. LBMA zlatna poluga se koristi i u industriji, elektronici, medicini i drugim visokotehnološkim sektorima. Zlato se koristi zbog svojih jedinstvenih osobina, visoke provodljivosti i otpornosti na koroziju. LBMA sertifikacija garantuje da zlato koje se koristi u industriji takođe zadovoljava visoke standarde kvaliteta.

Transparentnost tržišta

LBMA udruženje redovno objavljuje informacije o obimu trgovine, cenama i drugim relevantnim podacima. LBMA promoviše transparentnost na tržištu plemenitih metala i pomaže investitorima da donesu informisane odluke o kupovini i prodaji zlata.

Ekološka održivost

Proizvođači koji žele da dobiju LBMA sertifikat moraju poštovati smernice o odgovornom snabdevanju metalima. To podrazumeva pridržavanje ekoloških standarda i brigu o društvenim i ekološkim pitanjima u procesu proizvodnje. Na taj način, LBMA postavlja standarde za ekološku održivost u proizvodnji zlata

LBMA udruženje promoviše transparentnost, ekološku održivost i odgovornu proizvodnju zlata. Kupovina LBMA sertifikovanih zlatnih poluga je pametan korak za one koji žele diversifikaciju svog investicionog portfolija i zaštitu svojih finansijskih sredstava, jer „LBMA sertifikovano“ označava najviši standard kvaliteta i pouzdanosti na tržištu.

Česta pitanja o LBMA sertifikaciji za zlatne poluge:

Šta tačno znači LBMA sertifikacija?

LBMA (London Bullion Market Association, Udruženje učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona) sertifikacija je, svojevrsni garant koji označava da su plemeniti metali proizvedeni od strane određene rafinerije ili kovnice, visokog kvaliteta i standarda, u pogledu čistoće, težine i proizvodnje. LBMA sertifikacija suštinski isključuje mogućnost manipulacije robom.

Zašto je važno da zlatne poluge budu LBMA sertifikovane?

Važno je, jer LBMA sertifikacija pruža investitorima garanciju kvaliteta, likvidnosti i pouzdanosti zlatnih poluga. To znači da možete biti sigurni da ste investirali u proizvod koji je visokog standarda i da će ga tržište širom sveta lako prepoznati i prihvatiti kad god budete želeli s njim da raspolažete.

Kako mogu proveriti da li su zlatne poluge LBMA sertifikovane?

Proverite direktno. Obratite se prodavcu i zatražite relevantne sertifikate. Takođe, možete posetiti zvaničnu Internet stranicu LBMA gde se nalazi lista sertifikovanih proizvođača i njihovih proizvoda.

Ko su neki od poznatih LBMA sertifikovanih proizvođača?

Među poznatim LBMA sertifikovanim proizvođačima zlatnih poluga su The Royal Mint, C.HAFNER, Argor Heraeus, PAMP, Umicore i mnogi drugi. Ovi proizvođači su poznati širom sveta i njihove zlatne poluge su visokog kvaliteta.

Da li postoji LBMA sertifikacija za srebrne poluge?

Naravno, LBMA sertifikuje i srebrne poluge. Postoje posebni standardi i kriterijumi za srebrne poluge koji su slični onima za zlatne poluge.

Koliko često se vrši provera i nadzor LBMA sertifikovanih proizvođača?

LBMA redovno sprovodi provere i nadzor sertifikovanih proizvođača kako bi se osiguralo da i dalje ispunjavaju „Good Delivery“ standarde. Ove redovne provere uključuju fizičke inspekcije i analizu uzoraka zlatnih poluga.

Da li je LBMA sertifikacija obavezna za sve proizvođače zlatnih poluga?

LBMA sertifikacija nije obavezna, ali je visoko poželjna. Proizvođači koji žele da se istaknu na tržištu, često teže ka dobijanju ove akreditacije kako bi privukli ulagače i stavili im do znanja da su kredibilan partner.

Da li LBMA sertifikacija garantuje profit?

LBMA akreditacija garantuje visok kvalitet zlatnih poluga, ali dobit na ulaganju u zlato zavisi od promene cena plemenitih metala na tržištu. Prethodni učinak cene zlata ne garantuje niti nagoveštava buduće prinose, pa zbog toga ulagači treba da razmotre sve faktore pre nego što se odluče za investiranje.

Da li postoji minimalna količina zlata koja se može kupiti kao LBMA sertifikovana poluga?

Minimalna količina zlata LBMA sertifikovanog zlata suštinski zavisi od najmanjih težinskih apoena u ponudama akreditovanih rafinerija i kovnica. Jedan od najmanjih težinskih apoena je 0,5 grama. Investitori kupuju poluge u skladu sa svojim budžetom i svojim potrebama.

Gde mogu da saznam više o LBMA sertifikaciji i proizvođačima?

Za dodatne informacije o LBMA akreditaciji i listi sertifikovanih proizvođača, možete posetiti zvaničnu Internet stranicu London Bullion Market Association – Udruženja učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona. Ovde ćete naći obimne resurse i informacije o ovoj temi.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!