Zlato ili Bitkoin – koliko zlata vredi jedan Bitkoin i šta je bezbednija investicija?

Sadržaj

Zlato je nesumnjivo sigurno utočište, koje pruža više i stabilnije prednosti diverzifikacije od Bitkoina, pa je zlato prema tome i sigurnija investicija. (Shahzad, S., Bouri, E., Roubaud, D., & Kristoufek, L. (2020). “Safe haven, hedge and diversification for G7 stock markets: Gold versus Bitcoin. Economic Modelling”, 87, 212-224.)

Trenutna cena grama zlata u Srbiji je 2.100€ po unci, što je 2.260 američkih dolara, dok je vrednost Bitkoina 65.725 dolara. Zaključak je da jedan Bitkoin vredan kao 29.08 unci čistog zlata. Proveru na dan čitanja teksta možete obaviti na sajtu: https://www.coinbase.com/converter/btc/xau.

Bitkoin je doživeo visoku popularnost poslednjih godina na tržištu i često se između njega i zlata pravi određena paralela, sa tim da treba uzeti u obzir da ste pre samo nekoliko godina za jedan Bitkoin, mogli dobiti znatno manje zlata, što je jedan od pokazatelja visoke volatilnosti Bitkoina, a o čemu će biti više reči u nastavku.

Ukoliko se odlučite da zlato bude vaš izbor za ulaganje novca ili kupovinu vrednih poklona, pogledajte našu ponudu za zlatne pločice, zlatne poluge i zlatne dukate od najčistijeg zlata finoće 999.9 u asortimanu društva za trgovinu plementim metalima – Zlatni Standard. Svi proizvodi dolaze u plastificiranom blister pakovanju sa potrebnim sertifikatima autentičnosti.

Šta je uticalo na popularnost Bitkoina i debatu oko toga da li sigurnije za ulaganje – zlato ili Bitkoin?

Preporod Bitkoina i drugih kriptovaluta u poslednjih nekoliko meseci početkom 2024. godine ponovo je probudio interesovanje mnogih investitora.

Na vrednost Bitkoina uticala su dva velika katalizatora koja su pokretači tog novog interesovanja za ovaj alternativni oblik aktive. Komisija za hartije od vrednosti SAD je u januaru po prvi put dozvolila da fondovi čijim se udelima trguje na berzi (ETF – Exchange-traded fund) listirani u SAD prate kretanje cene Bitkoina. (Why Bitcoin Just Hit Its All-Time High, Time, 2020).

Ovo se već neko vreme i predviđalo, ali nakon nekoliko lažnih uzbuna, cena Bitkoina se, usled rastućih očekivanja i tražnje, u poslednjih nekoliko meseci, krajem 2023. i početkom 2024. gotovo udvostručila.

Pitanje je samo da li je rast kripto ETF-ova vođen željom za likvidnošću (i napuštanjem trgovanja preko onlajn berzi kriptovaluta), stvarnim rastom dugoročne tražnje, ili žurbom da se profitira od rasta cena do kojeg je došlo čim je ova vest objavljena (i koliko je ta tražnja stabilna u srednjoročnom i dugoročnom periodu)?

Nadalje, Bitkoin će ubrzo proći kroz proces halvinga, koji smanjuje podsticaj za rudarenje novih Bitcoina (za pola) i time ograničava ponudu novih količina ove kriptovalute.

Iako se Bitkoinu vratila aktuelnost, investitori se sada pitaju da li kriptovaluta može da ima ulogu sličnu zlatu u dobro diversifikovanom investicionom portfoliju.

Uprkos određenim sličnostima, među kojima su ograničene količine ove dve klase imovine i njihova uloga alternativa fiat valutama, postoje i fundamentalne razlike koje investitori i potencijalni investitori treba pažljivo da razmotre.

Razlike između zlata i kriptovaluta kao pokazatelji zašto je zlato bezbednija opcija za plasiranje novca

Svetski savet za zlato (World Gold Council – WGC) je međunarodna organizacija koja ima cilj da nadgleda tržište zlata širom sveta, a opsežnom analizom je utvrdila sledeće:

  • Izvori tražnje za zlatom su raznovrsniji u odnosu na ponudu i vlasništvo nad kriptovalutama, koji su više koncentrovani (Klein, T., Thu, H., & Walther, T. (2018). Bitcoin is not the New Gold – A comparison of volatility, correlation, and portfolio performance. International Review of Financial Analysis.);
  • Iako su kriptovalute u nekim slučajevima donosile izuzetno visoke prinose, one su znatno povećale i stepen rizika celokupnog portfolija;
  • Zlato je visoko likvidna klasa imovine, pa bi se stoga isplatilo u portfolijima koji sadrže kriptovalute i imaju veći procenat zlata.

Uloga zlata u portfelju razlikuje se od kriptovaluta jer, iako se nekad smatraju sličnima, zlato i kriptovalute su fundamentalno i praktično različiti. Zlato ima raznovrsne izvore potražnje i smatra se visokokvalitetnom likvidnom imovinom, dok su ponuda i vlasništvo nad kriptovalutama koncentrisaniji i doprinose portfelju uglavnom kroz povraćaj, ali dodaju značajan rizik.

Regulatorni okviri koji se razvijaju mogu promeniti vrednosnu ponudu kriptovaluta. Zlato, koje više od 2.000 godina služi kao sredstvo razmene i čuvanje vrednosti, ima dvostruku prirodu i ne može se jednostavno zameniti kriptovalutama. Razlike su u izvorima potražnje, tržišnoj dinamici, performansama i ulozi u portfeljima.

Pitanje koje investitori u zlato treba da postave je da li je skok cena kriptovaluta održiv, a ako nije, da li njihov pad može da dovede do rasta tražnje za zlatom kao tradicionalnom sigurnom lukom.

Dvojna priroda zlata

Zlato je već hiljadama godina priznato kao važan, fizički čuvar vrednosti i sredstvo razmene. U svojim portfolijima ga imaju ne samo privatni ulagači, već i institucionalni investitori i centralne banke širom sveta.

Ima sve širu primenu u tehnologiji i visokokvalitetnoj elektronici, pored toga što je izuzetno popularno u formi nakita, naročito u Kini i Indiji, gde tražnja za zlatnim nakitom ima jake kulturološke i verske konotacije.

Ta dvojna priroda zlata, zahvaljujući kojoj je ono na ceni i kao investicija i kao roba široke potrošnje, razlikuje ga od ostalih klasa investicione aktive. Zahvaljujući toj svojoj dvojnoj prirodi, ovaj plemeniti metal je često imao dobre performanse i u periodima ekonomskih kriza i u vremenima ekonomskog rasta.

Suprotno tome, kriptovalute kao što je Bitkoin pre svega su digitalne (odnosno nisu materijalne), a izvor tražnje je u njihovom slučaju koncentrovaniji, pri čemu ih prevashodno kupuju kao investiciju.

Zlato je redak prirodni element

Iako su zalihe i zlata i Bitkoina ograničene, izrudarene zalihe zlata poslednjih 20 godina rastu za oko 1,7% godišnje. Suprotno tome, zalihe Bitkoina rastu po mnogo višoj stopi (iako ta stopa rasta sa vremenom opada). Nadalje, tržište kriptovaluta je poslednjih godina doživelo ogroman rast, pa sada, pored Bitkoina, postoje hiljade različitih vrsta kriptovaluta, koje se kupuju preko raznih onlajn platformi. To je donekle fragmentiralo (neregulisano) tržište kriptovaluta.

Rizikovana vrednost Bitkoina skoro je pet puta veća od rizikovane vrednosti zlata

Cena Bitkoina je znatno porasla u poslednjih 10 godina, dostigavši svoj vrhunac nedavnim skokom iznad 73.000 $ po koinu, u odnosu na cenu iz 2014. godine, koja je iznosila tek nekoliko stotina dolara po koinu.

Taj dramatičan rast cena privukao je mnoge privatne ulagače, pa čak i ohrabrio neke institucionalne investitore. Ali, kako velike nagrade često prati i visok stepen rizika, i skok cene Bitkoina prati značajna volatilnost. (Pho, K., Ly, S., Lu, R., Hoang, T., & Wong, W. (2021). Is Bitcoin a better portfolio diversifier than gold? A copula and sectoral analysis for China. International Review of Financial Analysis, 74, 101674.)

Bitkoin je u bliskoj prošlosti bio bar tri puta volatilniji od indeksa S&P 500 i oko četiri puta volatilniji od cene za zlato.

Bitkoin tek treba da se dokaže kao sigurna luka

Bitkoin se u pojedinim trenucima ponašao kao sigurna luka i izgledalo je da se kreće u sličnom pravcu kao neki tradicionalni instrumenti hedžinga, uključujući i zlato. Ipak, ovakvo ponašanje nije bilo konzistentno. Na primer, u martu 2020. godine, cena je pala za više od 40%, da bi na kraju tog meseca iznosila 25% manje od prvobitne (Conlon, T., & McGee, R. (2020). Safe haven or risky hazard? Bitcoin during the Covid-19 bear market. Finance Research Letters, 35, 101607 – 101607.)

Suprotno tome, cena za zlato, iako je i ona u istom periodu prvo pala za 8%, brzo se oporavila, vratila na prethodno stanje i nastavila uzlaznom putanjom, pošto su investitori nastavili da dodaju sredstva zaštite u svoje portfolije.

Zlato očigledno sija – šta da očekujemo u budućnosti?

Zlatu se već milenijumima poklanja poverenje kao efikasnom čuvaru vrednosti. Prema Svetskom savetu za zlato, ovaj plemeniti metal je, u mnogim periodima, donosio prinose slične prinosima ostvarenim trgovanjem na berzi. Saznajte i više o tome kako izgleda berza zlata u Srbiji i kako se globalno određuju cene na berzi.

Zlato je, kao klasa imovine u portfoliju, u periodima inflacije uvek imalo dobre performanse i visoko likvidno i stabilno tržište. Igralo je značajnu ulogu kao diversfikator portfolija i u mnogim prilikama pokazalo negativnu korelaciju sa tržištem tokom ekonomskih kriza.

Tržište kriptovaluta se još uvek razvija i izgleda da kretanje cena na njemu zavisi od motivacije investitora u iščekivanju visokih prinosa. Bitkoin je u bliskoj prošlosti bio mnogo volatilniji od zlata i predstavljao je dodatni rizik za investicione portfolije. Kao što je u ovom izveštaju već pomenuto, Svetski savet za zlato sugeriše da bi za portfolije sa visokim procentom Bitkoina ili bilo koje kriptovalute, bilo dobro da povećaju i procenat zlata, kao instrumenta zaštite od rizika.

Nakon perioda smanjene volatilnosti zlata u poslednjem tromesečju, zlato je bilo spremno da probije svoju utvrđenu cenu od oko US$ 2.000 po finoj unci. Februarske vesti iz SAD ukazivale su na to da inflacija i cenovni pritisci u SAD popuštaju. Objava tih podataka dovela je do naglog pada vrednosti dolara, a time i do skoka zlata na do sada najviši nivo.

Investitori koji ulažu u zlato se pitaju: šta možemo u budućnosti da očekujemo od cene zlata? Da li smo došli do novog trgovinskog raspona?

Po objavi Projekcije za plemenite metale za 2024. godinu, Udruženje učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona (LBMA), 84% analitičara koji su učestvovali u njenoj izradi, smatralo je da će cena zlata ove godine dostići ili premašiti US$ 2.200 po finoj unci. Iako je u januaru tek 28% ispitanika predvidelo da će cene zlata dostići ili premašiti US$ 2.300 po finoj unci, neki se možda pitaju da li je taj scenario postao verovatniji, sada kada se one vrte blizu 2.200 američkih dolara po finoj unci. Događaji koji bi mogli da utiču na cene su amerčki izbori u drugoj polovini godine, geopolitički događaji i promene pravaca monetarnih politika vodećih svetskih centralnih banaka.

Prosečna cena za zlato koju analitičari predviđaju dostigla je 2.237,40 po finoj unci, dok Šantel Šiven iz Capitalight Research predviđa da će ona dostići čak 2.405 američkih dolara po finoj unci. Među razlozima za ovu prognozu koje je dala za LBMA, Šiven navodi „niže kamatne stope, nižu vrednost američkog dolara, kontinuiranu tražnju za zlatom od strane centralnih banaka i geopolitičke/finansijske krize“. Podsećajući nas na istoriju žutog metala, čija je vrednost u periodima nesigurnosti uvek rasla, Šiven navodi da bi „vrednost zlata mogla u bilo kom trenutku u narednih nekoliko godina doslovno da skoči kao posledica bilo koje krize.“

Ako se ta predviđanja ostvare, sve ukazuje na to da bi zlato već ove godine moglo da ostvari još više cene.

Savetujemo da pogledate i koji su to saveti stručnjaka za investiranje u zlato ukoliko ste blizu odluke da u ovaj plemeniti metal plasirate novac.