Britanska kraljevska kovnica The Royal Mint zabeležila je rekordnu tražnju za plemenitim metalima u 2023. godini

the-royal-mint-zlatni-standard
Sadržaj

Britanska kraljevska kovnica The Royal Mint zabeležila je rekordnu tražnju za plemenitim metalima u 2023. godini

Prošla 2023. godina, svakako je bila rekordna za tržište zlata; ne samo da su cene dostigle najviše istorijske vrednosti u decembru, već su neke od svetskih vodećih kovnica saopštile da su zabeležile rekordne nivoe tražnje za proizvodima od dragocenih metala.

Na samom početku 2024. godine, britanska kraljevska kovnica The Royal Mint saopštila je da je rekordan broj klijenata investirao u proizvode od plemenitih metala u 2023. godini, registrujući povećanje od 7% u poređenju sa 2022. godinom. Kovnica je saopštila da je potreba klijenata da se zaštite od nesigurnosti bila značajan faktor koji je podstakao ulaganje u investiciono zlato i investiciono srebro.

„Brojni globalni investitori i dalje sele svoj kapital u plemenite metale, pre svega kako bi se zaštitili od nestabilnih finansijskih tržišta“, navela je britanska kraljevska kovnica The Royal Mint u saopštenju za javnost.

Britanska kraljevska kovnica je saopštila da je 77% klijenata kupilo proizvode od plemenitih metala u težinskim apoenima manjim od tradicionalne jedne fine unce. Zlatna pločica od 1 grama i zlatni novčić Britannia od 3,1 grama bili su, među stanovništvom, najpopularniji apoeni za ulaganje u 2023. godini.

„The Royal Mint se obavezala da odgovori na potrebe tržišta, pa smo tako nastavili razvoj naših investicionih proizvoda manjih formata, omogućavajući ulagačima početnicima da uđu na tržište pa sve do onih koji imaju budžet od šest cifara i više. Ovo je omogućilo da više klijenata ulaže u zlato, sa opcijama koje odgovaraju svim potrebama. Zanimljivo je napomenuti da je više klijenata investiralo u zlato prošle godine nego tokom investicione ekspanzije tokom blokade 2020. godine usled pandemije, što nesporno ukazuje na relativnu privlačnost ove imovinske klase“, rekao je Andrew Dickey, direktor za plemenite metale u britanskoj kraljevskoj kovnici The Royal Mint.

Što se perioda koji je pred nama tiče, The Royal Mint očekuje da će tražnja za plemenitim metalima ostati snažna i tokom 2024. godine.

„Mogućnost smanjenja kamatnih stopa centralnih banaka u 2024. godini podstiče tržište zlata i plemenitih metala, jer očekivane niže kamatne stope podstiču tražnju za bezbednom imovinom koja ne donosi prinos. Trgovci i investitori sve više u obzir uzimaju moguće smanjenje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi u nekom trenutku u toku 2024. godini, što bi moglo ubrzati rast cena zlata i slabljenje američkog dolara. Dvostruki uticaj ovih događaja mogao bi da ubrza rast cena zlata iznad nedavnih tržišnih maksimuma, budući da su geopolitička i ekonomska nesigurnost, zajedno sa značajnim kupovinama zlata od strane centralnih banaka, održali tržišta plemenitih metala na visokom nivou“, rekao je Stuart O’Reilly, tržišni analitičar u britanskoj kraljevskoj kovnici The Royal Mint.

Pored promena u monetarnim politikama globalnih centralnih banaka, O’Reilly je naveo da bi geopolitička nesigurnost trebalo da održi visokom tražnju za zaštitom od nesigurnosti, pre svega kod ulagača koji aktivno traže način da smanje uticaj nestabilnih finansijskih tržišta.

Iako je britanska kraljevska kovnica The Royal Mint zabeležila snažnu tražnju od strane ulagača, analitičari na tržištima dragocenih metala primećuju da je 2023. godina donela i zdravo tržište u oba smera, uzimajući u obzir da su mnogi raniji ulagači prodavali svoje investicije u dragocene metale, iskorišćavajući preovlađujuće relativno visoke cene metala u toku 2023. godine.

The Royal Mint je navela da je zabeležila rekordan broj investitora od kojih je kovnica izvršila otkup investicionog zlata i drugih dragocenih metala, pa se tako broj ovih klijenata povećavao za 19% u odnosu na 2022. godinu.

Istovremeno, britanska kraljevska kovnica je saopštila da je isplatila 46% više nego u 2022. godini klijentima koji su prodavali svoje proizvode od plemenitih metala, dodajući da su mnogi ulagači izvesno realizovali značajne profite na svojim investicijama.

Kako vam Zlatni Standard može pomoći?

Zlatni Standard je nedavno proširio svoj uticaj na srpskom i regionalnom tržištu investicionog zlata, kroz partnerstvo sa britanskom kraljevskom kovnicom The Royal Mint. Kao ovlašćeni partner The Royal Mint u Srbiji, Zlatni Standard pruža investitorima i zainteresovanim pojedincima jedinstvenu priliku da direktno investiraju u proizvode sa svetskim renomeom. Britannia Gold bars i Gold Sovereign predstavljaju spoj tradicije, kvaliteta i finansijske stabilnosti, čineći ih idealnim izborom za one koji žele da diversifikuju svoj investicioni portfelj i osiguraju svoju imovinu visokokvalitetnim investicionim zlatom u fizičkoj formi.

zlatni-standard-official-partner-the-royal-mint