Džej Pi Morgan vidi cenu zlata na nivou US$ 2.500 za finu uncu usled očekivanih poteza Federalnih rezervi

cena-investicionog-zlata
Sadržaj

Američka investiciona banka J.P. Morgan („Džej Pi Morgan“) prognozira da će zlato dostići US$ 2.500 po finoj unci, čak 16% iznad cene fine unce u trenutku pisanja ovog članka, usled niže inflacije i potencijalnih smanjenja kamatnih stopa od strane Fed-a, američke centralne banke.

  • JPMorgan Chase & Co. Vidi zlato kako glavni izbor među berzanskim robama, sa potencijalnom ciljnom cenom od US$ 2.500 dolara za finu uncu.
  • Najviša do sada zabeležena cena zlata dostigla je US$ 2.195,15 po finoj unci sredinom marta, što ukazuje na snažan tržišni momentum koji žuti metal trenutno poseduje.
  • Dostizanje ciljne cene zavisi od kontinuiranog smanjena stope inflacije i očekivane promene raspoloženja Fed-a u smislu ekspanzivne monetarne politike i nižih kamatnih stopa.

Zlatna perspektiva

Zlato je došlo u prvi plan tržišta berzanskih roba, pri čemu ga Džej Pi Morgan Čejs stavlja kao svoj glavni izbor. Plemeniti metal dostigao je novi rekord od US$ 2.195,15 dolara za finu uncu sredinom marta, rezultirajući u grozničavim diskusijama o potencijalu cene zlata da nastavi sa novim rekordima. Nataša Kaneva, globalna šefica istraživanja berzanskih roba u Džej Pi Morganu, sugerisala je tokom intervjua na Bloomberg TV da bi zlato moglo dostići cenu od US$ 2.500 za finu uncu u toku 2024. godine. Ovo očekivanje, ipak, u mnogome zavisi od kontinuiranog smanjenja inflacije i sentimenta na tržištima rada, kao i sa očekivanom promenom monetarne politike Federalnih rezervi, sa restriktivne na ekspanzivnu, što podrazumeva smanjenje kamatnih stopa.

Uticaj Federalnih rezervi na cenu zlata

Promena stava Federalnih rezervi ka relaksiranju monetarne politike je ključni faktor za trenutnu visoku privlačnost investicionog zlata. Kako kamatonosne imovinske klase poput obveznica postaju manje privlačnije u okruženju padajućih kamata, cena zlata je tipično najveći dobitnik. Međutim, čelnici Federalnih rezervi naglasili su potrebu za više dokaza da inflacija ide prema njihovom cilju od 2% pre nego što razmotre eventualno relaksiranje kamatnih stopa. Ovakav oprezan stav Federlanih rezervi svakako je bitan stepen neizvesnosti na očekivanoj trajektoriji zlata, čineći trenutak i obim bilo kakvih promena monetarne politike Federalnih rezervi ključnim za buduće kretanje cene zlata.

Put do US$ 2.500 za finu uncu

Dostizanje cene od US$ 2.500 za finu uncu zlata zahtevalo bi povoljan skup makroekonomskih indikatora i odluka koje se tiču monetarne politike. Prema Kanevoj, tendencija tržišta da „postane previše uzbuđeno“ mogla bi igrati ključnu ulogu da zlato zaista i dostigne ovaj nivo. Međutim, optimizam mora biti utemeljen na opipljivim činjenicama, kao što su održivo smanjenje stope inflacije i broja zaposlenih u američkoj ekonomiji, kao i jasni signali Federalnih rezervi da su smanjenja kamatnih stopa na horizontu u relativno bliskoj budućnosti. Ovi faktori bi kolektivno povećali privlačnost zlata u odnosu na druge opcije za ulaganje.