Loše prakse trgovaca investicionim zlatom: kako se zaštititi od prevara, manipulacija i obmana?

Sadržaj

Zlato je oduvek bilo simbol stabilnosti i sigurnosti, pa se i dan danas smatra sigurnim utočištem u neizvesnim ekonomskim vremenima.

No, kao i sa svakim ulaganjem, postoji i veoma tamna strana tržišta investicionog zlata. Nažalost, mnogi trgovci koriste taktike koje nisu etičke, sa ciljem da iskoriste slabo informisane i ranjive kupce.

Skoro svakodnevno, u razgovoru sa klijentima, saznajemo nove tehnike koje se primenjuju sa ciljem da se ulagači u investiciono zlato izmanipulišu i obmanu, i da se tako ekstra profiti preliju u džepove trgovaca. Budite slobodni da kontaktirate Zlatni Standard sa vašim iskustvima: ovaj tekst planiramo da ažuriramo redovno, kako bi najbolji interesi savesnih ulagača u investiciono zlato bili zaštićeni.

Dakle, u ovom članku razmotrićemo neke od najčešćih loših praksi trgovaca investicionim zlatom.

Nerealna obećanja o zaradi od ulaganja u zlato

Ako ste ikada čuli tvrdnju da je ulaganje u zlato „garantovano“ ili da će vam doneti „visoke“ ili čak „astronomske“ sigurne prinose, budite veoma oprezni. Ovakva nerealna obećanja su često znak da treba da obratite pažnju i da ispred sebe imate trgovca koji pokušava da vas obmane. Takođe, jedna od tipičnih obmanjujućih tvrdnji trgovaca je da na tržištu ne postoje bolje cene od njihovih, i da niko drugi ne može ponuditi količinske i druge popuste.

Zašto je to problem?

Zlato je, kao i svako drugo ulaganje, podložno tržišnim fluktuacijama: i to svakodnevno. Iako zlato može biti stabilan plasman u periodima ekonomskih turbulencija, svakako nije garancija sigurnog prinosa. Trgovci koji obećavaju nerealno visoke stope povrata verovatno pokušavaju da vas primoraju na ulaganje po, izvesno, relativno visokim cenama.

Kako se zaštititi?

Pre nego što se odlučite na ulaganje, uvek istražite tržište i informišite se o realnim očekivanjima i izgledima za cenu zlata u periodu nakon planiranog ulaganja. Takođe, izbegavajte trgovce koji koriste pritisak kao taktiku prodaje.

Poređenje takozvanog „švajcarskog zlata“ sa investicionim zlatom iz drugih zemalja

Neki trgovci aktivno promovišu mitove da je ili tursko zlato „zlatnije“ od drugog investicionog zlata. Na primer, trgovac koji radi isključivo sa švajcarskim ili turskim zlatom svakako će imati motiv da priča protiv investicionog zlata iz drugih zemalja. U pitanju je klasična obmana koju koriste neki trgovci kako bi opravdali svoje relativno više cene za švajcarske ili turske zlatne pločice, poluge ili novčiće u odnosu na cene koje na tržištu možete postići za proizvode sa suštinski istim karakteristikama.

Zašto je to problem?

Investiciono zlato u formi pločica i poluga koje ima LBMA sertifikaciju, bez obzira na zemlju porekla, je zlato čistoće/finoće 99,99% odnosno 24 karata. Dakle, u svakom slučaju ne postoji ama baš nikakva razlika između švajcarskog ili turskog zlata i zlata iz drugih zemalja kada je u pitanju čistoća/finoća metala.

Kako se zaštititi?

Kada kupujete zlato, uvek se oslonite na specifikacije i sertifikate autentičnosti, a ne na geografsku lokaciju porekla i neozbiljne i neutemeljene tvrdnje trgovaca. Ako trgovac insistira, iz bilo kog razloga, da je švajcarsko ili tursko zlato superiornije, svakako potražite drugog trgovca koji će biti potpuno iskren sa vama i pomoći vam da napravite što povoljnije ulaganje u investiciono zlato, a što je naravno u vašem najboljem interesu.

Neprovereni proizvodi, van ambalaže i bez vidljivih znakova sertifikacije

Neretko se u praksi dešava da trgovci koji ne posluju etički, prodaju falsifikovano zlato ili proizvode koji nisu ono što trgovci tvrde da jesu.

Dodatni problem u kupoprodaji investicionog zlata koji se javlja na tržištu Srbije je rutinsko lažno predstavljanje trgovaca. Neki od trgovaca se predstavljaju kao direktni distributeri renomiranih svetskih livnica kako bi stekli poverenje kupaca, iako to nije istina – realnost je da su u nizu „treća ili četvrta ruka“ od proizvođača.

Zašto je to problem?

Kupovina neautentičnog zlata može dovesti do velikih gubitaka.

Kako se zaštititi?

Uvek tražite sertifikat autentičnosti za metal u koji nameravate da uložite. Ako je moguće, sarađujte sa trgovcima dobre reputacije, koji mogu da dokažu poreklo investicionog zlata koje nude, kao i odnose sa renomiranim rafinerijama i livnicama čiji su standardi proizvodnje sertifikovani od strane Udruženja učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona (to jest „LBMA“ ili „London Bullion Market Association“).

Proveravajte tvrdnje trgovaca: da li je uvezeno zlato zaista na tržište ušlo direktno iz livnice ili preko nekog trećeg lica (ili više lica) koji je uzeo posrednički profit i na taj način direktno povećao cenu za krajnjeg kupca? Da li u lancu pre vaše kupovine želite niz posrednika, ili se ipak osećate sigurnije znajući da je zlato koje kupujete došlo direktno iz reputabilne livnice?

Takođe, treba biti veoma oprezan i skeptičan kada je reč o takozvanim sertifikatima koje neki od trgovaca izdaju. U pitanju su uglavnom potpuno lažni sertifikati, koji nemaju nikakvu vrednost (čak ni papira na kome su štampani!) i zapravo jedinu sigurnost koju prave je trgovcu koji vam prodaje zlato.

Sertifikate za investicione pločice i poluge može izdati samo i isključivo proizvođač (dakle livnica/rafinerija), dok dukati na sebi nemaju serijski broj i nije moguće vezati bilo kakav papir za određeni dukat jer su svi identični.

Lažni sertifikati koje izdaju trgovci obmanjuju kupce u vezi autentičnosti i kvaliteta zlata koje kupuju. Uvek proverite verodostojnost sertifikata i kupujte metal od pouzdanih trgovaca.

Skrećemo pažnju i da su lažni sertifikati koje izdaju trgovci veoma često ništa drugo nego dodatni instrument kojim nesavesni trgovci pokušavaju da generišu ekstra profit od svojih klijenata: ukoliko nekim slučajem izgubite „sertifikat“ koji vam je izdao trgovac u trenutku kupovine (što se veoma često i događa, pre svega jer se kupljenim zlatom ne raspolaže u kratkim vremenskim intervalima), prilikom budućeg raspolaganja ovi nesavesni trgovci će tvrditi da investiciono zlato koje želite da prodate niste kupili kod njih (pošto nemate „sertifikat“ da dokažete) i zbog toga će vam ponuditi otkupnu cenu koja je značajno ispod tržišne cene ili odgovara ceni „lomljenog“ zlata a ne investicionog formata u kome je zlato i kupljeno.

Skrivene naknade, premije i varljive cenovne taktike

Mnogi trgovci zlatom koriste različite metode kako bi prikrili prave troškove ili manipulisali cenama, dovodeći kupce u zabludu i pokušavajući da ostvare veći profit.

Primer 1: Cene zlata iskazane u evrima sa nefer kursom evro/dinar

Sigurno ste naišli na cene invesitionog zlata iskazane u evrima i pomislili kako u evrima možete i da platite, kada se zapravo nalazite u situaciji da ste prinuđeni da evre konvertujete u dinare kako biste platili investiciono zlato, i to po nepovoljnom evro/dinar kursu koji utvđuje trgovac. Ne zaboravite da je jedino zakonito plaćanje investicionog zlata u Srbiji u dinarima. Ovaj problem je jedna od najčešćih obmana kupaca, i dovodi do nepotrebnog gubitka vrednosti prilikom kupovine kroz bitno povećanu nabavnu cenu iskazanu u dinarima.

Nekoliko trgovaca u Srbiji, na svojim Internet stranama, iskazuju cene proizvoda u evrima. Pošto je kupoprodajne transakcije za investiciono zlato neophodno obaviti u dinarima, problem nastaje kada treba da se primeni kurs koji je, za kupca, znatno nepovoljniji od srednjeg kursa Narodne banke Srbije. Ova taktika može dovesti do toga da kupac plati za investiciono zlato znatno više nego što je očekivao.

Primer 2: Promenljive cene iskazane u Internet prodavnicama

Pojedini trgovci investicionog zlata postavljaju privlačne niske cene na svojim Internet stranama kako bi privukli kupce. Međutim, kada dođe trenutak kupovine, cena tipično skače uz obrazloženja poput „berzanska cena zlata se pomerila u međuvremenu“ ili „jeftin lager je rasprodat, imamo samo ove skuplje poluge na stanju“.

Neažurne cene cene iskazane u cenovniku i trikovi sa raspoloživošću proizvoda

Često se dešava da se na Internet stranama prodavaca oglašavaju cene kojima se „mame“ kupci a koje cene se kasnije, prilikom same kupoprodaje – to jest u trenutku kada kupci posete prodavnicu, značajno promene, naravno, na štetu kupaca. Ova neusaglašenost, razumljivo, izaziva nepoverenje kod kupaca, i sa takvim trgovcima treba biti veoma oprezan.

Takođe, neki prodavci manipulišu cenama kada nemaju određeni proizvod na stanju, odnosno kada nisu u mogućnosti da određeni proizvod odmah isporuče kupcima. Umesto da obaveste kupce o nedostupnosti proizvoda i ponude alternativna rešenja, oni mogu pokušati:

  • da im prodaju drugi proizvod po znatno višoj ceni, ili
  • da prikažu nerealno nisku cenu nedostupnog proizvoda, i na taj način obmanu kupca kako kod njih mogu kupiti određeni proizvod po najnižoj ceni na tržištu.

Zašto je to problem?

Ove metode nisu samo obmanjujuće, već mogu dovesti do toga da kupci plate znatno više nego što su inicijalno planirali, ili što bi to zaista bilo fer i tržišno. Uz to, ovakvo postupanje sa cenama može se smatrati neetičkim i svakako narušava poverenje u lokalno tržište investicionog zlata.

Kako se zaštititi?

Uvek se informišite o trenutnom srednjem kursu evro/dinar pre nego što obavite kupoprodajnu transakciju. Svakako suočite trgovca sa nefer praksom bitnog povećanja evro/dinar kursa kako bi se utvrdila dinarska cena metala. Takođe, uvek tražite da vam se potvrdi konačna cena u dinarima pre nego što obavite kupoprodaju. Ako sumnjate u iskrenost trgovca sa kojim pregovarate, posavetujte se sa stručnjacima ili potražite druge, renomirane i iskrene trgovce. Ukoliko se susretnete sa sličnim neetičkim praksama, to je osnov za prijavu tržišnoj inspekciji bez odlaganja.

Dukati, novčići i „numizmatičke“ premije

Nemamo ništa protiv aktivnosti sakupljanja dukata i novčića sa numizmatičkom vrednošću iz estetskih razloga ili kao hobi. Međutim, mišljenja smo da su dukati i novčići sa numizmatičkom vrednošću loše ulaganje iz dva ključna razloga.

Zašto je to problem?

Pre svega je u pitanju marža ili provizija trgovca. Nije neobično videti marže od 20% do 35% iznad berzanske cene dragocenog metala na dukate i novčiće sa numizmatičkom vrednošću. To znači da berzanska cena metala mora da poraste 35% pre nego što, prilikom prodaje, pokrijete nabavnu vrednost metala.

Da li biste kupili akciju neke kompanije ako bi vaš broker naplatio proviziju od 35%? Koreni kompanije Zlatni Standard su u poslovima sa hartijama od vrednosti, gde su provizije znatno niže, što je jedan od razloga zašto ne prodajemo dukate i novčiće sa numizmatičkom vrednošću.

Osim toga, prodaja malo poznatih, neuobičajenih ili egzotičnih dukata i novčića može biti veoma teška, ili ćete možda morati da prodajete ispod tržišne vrednosti metala. Ako trgovac nema trenutnu potrebu za dukatom ili novčićem koji ste kupili, možda će biti nevoljan da ga otkupi od vas. Nasuprot tome, dukati i novčići od plemenitih metala su lako zamenjiva roba, za koju uvek postoji spremno, likvidno i transparentno globalno tržište.

Kako se zaštititi?

Ukoliko razmatrate kupovinu zlatnih novčića odnosno dukata, radite sa renomiranim numizmatičarima i obavezno se posavetujte sa stručnjacima.

Manipulacija dukatima sa likovima svetaca i istaknutih verskih ličnosti

Jedna od taktika koju neki trgovci koriste jeste prodaja dukata sa likovima svetaca i istaknutih verskih ličnosti, kao što su Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Jovan, itd. Ovi dukati često mogu imati sentimentalnu ili versku vrednost za kupce, što trgovci zloupotrebljavaju i koriste kao priliku za obmanu i manipulaciju, i naravno ekstra profit što je zapravo i glavni motiv. Po gramu zlata, veoma često su cene i preko 50% više u odnosu na gram investicionog zlata najviše finoće koji možete da kupite kod trgovaca dobre reputacije.

Zašto je to problem?

Problem nastaje kada se ti dukati prodaju sa manjim sadržajem zlata ili kao legure, ali po znatno višim cenama zbog njihove navodne religiozne ili sentimentalne vrednosti.

Kako se zaštititi?

Ukoliko želite da kupite dukat sa likom sveca ili istaknute verske ličnosti, prvo se informišite o čistoći zlata i tačnom sadržaju zlata u dukatu, odnosno novčiću. Postavite direktna pitanja trgovcu o sastavu i zahtevajte da vam pokaže sertifikat o čistoći i količini zlata u dukatu, kao i žig proizvođača. Ne dozvolite da vas obmanjuju zloupotrebom emotivnih ili religioznih osećanja; vaše ulaganje treba da bude zasnovano na činjenicama i realnim vrednostima. Ukoliko se susretnete sa sličnim neetičkim praksama, to je osnov za prijavu Direkciji za mere i dragocene metale bez odlaganja.

Različite otkupne cene i ograničen otkup

Loše prakse trgovaca su i drastično različite cene istog proizvoda u trenutku kada kupac želi da raspolaže svojim investicionim zlatom.

Neki prodavci nude nižu cenu otkupa za potpuno isti proizvod, samo zato što proizvod koji im se nudi na prodaju nije prvobitno kupljen kod njih. Razumljivo, ova praksa izaziva kod klijenata osećaj nepoštenog postupanja i suštinski nejednakog tretmana. Ovakvim načinom poslovanja, određeni trgovci uslovljavaju kupce da zlato kupe kod njih po višim cenama nego što bi mogli da postignu na tržištu, iako im obećanja u vezi sa ishodom budućeg otkupa i raspolaganjem nije ni na koji način zagarantovan.

Takođe, neki prodavci mogu odbiti da otkupe zlatne pločice koje nisu kupljene kod njih, iako tvrde da je investiciono zlato visoko likvidan proizvod koji se može prodati bilo gde u svetu. Ovo može stvoriti poteškoće ako želite da prodate svoje zlato drugim trgovcima ili institucijama.

Zašto je to problem?

Može doći do znatnih gubitaka u slučaju da otkupljivač praktikuje velike razlike između kupovnih i prodajnih cena investicionog zlata.

Kako se zaštititi?

U svakom trenutku budite u vezi sa više trgovaca, i aktivno tražite najbolju ponudu za svoje investiciono zlato. Nemojte čekati da kupoprodaju uradite u poslednjem trenutku, već dajte sebi više vremena kako biste razumeli sentiment berzanske cene zlata u određenom trenutku i, s tim u skladu, bili u dobroj poziciji da procenite optimalan trenutak za prodaju.

Neadekvatna edukacija kupaca

Konačno, mnogi trgovci ne pružaju kupcima dovoljno informacija i edukacije o investicionom zlatu, kao i o različitim proizvodima i težinskim i drugim formatima.

Neadekvatna edukacija i manjak transparentne komunikacije sa trgovcima, najčešće dovodi do loše informisanosti kupaca i kupovine neadekvatnih proizvoda, po nepovoljnim i netržišnim uslovima.

Kako biste izbegli ove zamke, preporuka je da se informišete o različitim vrstama investicionog zlata, njihovim karakteristikama, finoći, raspoloživim gramažama i likvidnosnom profilu istih, periodu i načinu čuvanja investicionog zlata, kao i vašim specifičnim prilikama. Samo ćete na taj način dobiti ponudu koja je prilagođena vašim najboljim interesima.