Sedam razloga da bez odlaganja dodate fizičko zlato u svoj portfelj

Sadržaj

Cena zlata na putu je da dostigne i sustigne najviši istorijski nivo u američkim dolarima i evrima

S obzirom na treutnu cenu zlata na berzyama, razumljivo je da mnogi investitori osećaju da su „propustili brod“, i da su slabi izgledi za zaradu ulaganjem u investicionom zlato u formi poluga ili dukata.

U nastavku, navodimo sedam razloga zašto to možda i nije slučaj, i zbog čega bi cena zlata mogla značajno porasti u periodu pred nama, i zašto njegova uloga kao zaštitnika kupovne moći kapitala i ušteđevine i diversifikatora portfelja ostaje jednako, ako ne i više, važna kao i ranije.

  1. Inflacija je i dalje visoka: Iako trenutno nije na nivou od 8-9% godišnje kao što je slučaj bio pre godinu dana, inflacija u razvijenom svetu i dalje je na neprijatno visokim nivoima. Sa rastom cena roba i nafte, inflacija bi se mogla ponovo povećati u narednoj godini, što bi bilo povoljno za cenu zlata.
  2. Kamatne stope dostižu vrhunac: Kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta verovatno su blizu svog maksimuma, uz sve izglednije prilike da će ih centralne banke smanjiti najkasnije do sredine 2024. godine. Niže kamatne stope deluju kao katalizator za znatno više cene zlata, jer investitori povlače novac iz banaka i okreću se drugim ulaganjima koja imaju bolji profil rizik/prinos.
  3. Investitori u ETF-ovima i dalje izbegavaju metale: ETF-ovi su finansijski proizvodi koji se trguju na berzi, suštinski investicioni fondovi čijim se jedinicama trguje na organizovanim tržištima. Zlatni ETF-ovi su proizvodi koji su dizajnirani da prate cenu zlata. Obično, kada cena zlata raste, investitori u ovim proizvodima povećavaju svoje pozicije. To doprinosi rastućem pozitivnom sentimentu za zlato, ali svakako nosi i cenovni rizik. Ovoga puta, investitori u ETF-ovima smanjuju svoje zlatne pozicije, što je dobar znak jer to znači da nema preterane euforije na tržištu žutog metala.
  4. Špekulanti su napustili zlato: Obično, kada tržište snažno raste, berzanski špekulanti se potpuno posvećuju klađenju da će cena i dalje rasti. Suprotno tome, kada tržište pada, špekulanti se klade da će cena dodatno pasti. U prošlim periodima, kada je cena zlata trgovala blizu 2.000 dolara po unci, špekulanti su bili izuzetno optimistični. Međutim, bili su u zabludi, jer cena zlata nije znatno premašila 2.000 dolara po unci. Ovoga puta nisu optimistični uopšte što je svkaako dobar znak.
  5. Rizik na tržištu akcija i dalje je visok: Investitori na američkom tržištu akcija i dalje plaćaju više od 30 puta godišnje zarade kako bi bili vlasnici akcija (to jest multiplikator P/E od 30). To je veoma skupo prema istorijskim standardima i često vodi do velikih padova na berzama. S obzirom na to da je zlato istorijski klasa imovine sa najboljim rezultatima u periodima oštrog opadanja tržišta akcija, njegova uloga kao diversifikatora može biti od suštinskog značaja u periodu pred nama.
  6. Strahovi od veoma duboke recesije rastu: Od obrnute krive prinosa do usporavanja u građevinskoj industriji, opadanja maloprodaje ili smanjenja potrošačkog poverenja, znaci su nadolazeće recesije su svuda u svetu. Zlato obično u takvim periodima odoleva pritiscima, obično cenovno nadmašujući druge klase imovine.
  7. Istorijski gledano, tržišna cena zlata stabilno raste: Iako će zlato uvek biti volatilno u kratkom roku, istorijski gledano cena zlata bi u ovom ciklusu mogla znatno da poraste. Tokom velikog rasta cena zlata sedamdesetih godina, cena zlata se povećala više od 20 puta. Ovoga puta cena zlata nije tako brzo rasla, iako postoje brojni faktori i sile koji su danas možda jednako ili čak moćnije nego pre pedeset godina, uključujući neodrživo visoke nivoe američkog duga, preskupo tržište akcija, pregrejano tržište nekretnina i sve intenzivnije geopolitičke napetosti.

Takođe treba napomenuti da nije neobično da ceni zlata treba vremena prevaziđe važne teničke nivoe cena na berzi. Žutom plemenitom metalu je trebalo gotovo 18 meseci da prvi put trguje iznad 1.000 dolara po unci i čvrsto zadrži tu vrednost. Tada je većina tržišnih učesnika smatralo da je 1.000 dolara po unci plafon, a na kraju se ispostavilo da je taj cenovni nivo bio minimum.

Iako nema garancija, postoji dobra šansa da se istorija ponovi.

Zlatni Standard: vaš pouzdani partner u poslovima sa investicionim zlatom

Zlatni Standard svojim klijentima nudi mogućnost blagovremene zaštite kupovne moći kapitala i štednje, kroz kupovinu Fine Gold 999,9/24 karata investicionog zlata i investicionog srebra, u fizičkoj formi pločica i poluga težinskih denominacija od 1g do 1kg, vodećih svetskih proizvođača. Svi proizvodi u našoj ponudi su sertifikovani (LBMA Good Delivery) od strane Udruženja učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona (odnosno „London Bullion Market Association“ ili „LBMA“), organizacije koja reguliše i garantuje kvalitet proizvodnje i trgovine dragocenim metalima, uključujući zlato i srebro, na svetskom nivou. Zbog svojih strogih uslova i ugleda koji ima, LBMA svojom sertifikacijom suštinski isključuje mogućnost manipulacije robom (na primer mogućnost da je gramaža manja, ili da dragoceni metal nije ugovorene finoće, itd.). Zlatni Standard u svojoj ponudi ima i zlatne dukate i novčiće popularnih formata, pre svega mali dukat Franc Jozef, veliki dukat Franc Jozef i dukat Bečka Filharmonija.

Prvo globalna pandemija, pa zatim rat, rastuća makroekonomska i geopolitička neizvesnost, kao i veoma visoka stopa inflacije izazivaju ozbiljnu finansijsku neizvesnost širom sveta. Svi, kako fizička tako i pravna lica, traže načine da zaštite kupovnu moć svoje imovine tokom predstojeće krize, a potražnja za investicionim proizvodima od dragocenih metala je na rekordnom nivou.